Протест

И чехите ли са комунисти (и фашисти)?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Защото да наречеш стотици хиляди протестиращи комунисти и фашисти, е проява на кретенизъм

И не, не са забравили Пражката пролет чехите, напротив – просто искат нова 

„Хиляди комунисти и крайно десни на протест в Прага за руски газ и срещу НАТО и ЕС” – с това заглавие „Дневник” на добрия олигарх Иво Прокопиев ни информира, че в Чехия положението е заприличало на това у нас. Явно комунисти, фашисти и прочее сволоч (ползвам любимата дума на родните жълтопаветници, с която брандират всеки, дръзнал да си позволи да изкаже недоволство от пълзящия неолиберален тоталитаризъм) са плъзнали навсякъде. Путин и Газпром са платили на протестиращите, крещят други родни умове. Превзета държава, кахърят се трети. Е, явно не сме само ние толкова зле, успокояват се четвърти.

Как може в страната, преживяла събитията от 1968г., да се събере 6-цифрен протест против правителството, упреквайки го в големия брой приети украински бежанци, газовата криза (поради спирането на доставките на газ от Русия) и неимоверния ръст на цените в страната. Пиша „6-цифрен”, защото всеки, гледал снимки и видеа от протеста, няма как да не е категоричен, че не 10 000, не 20 000, дори не и 70 000 бяха излезлите по улиците чехи, а много повече.

Протестът бе под надслов „Чехия на първо място” и се проведе на емблематичния Вацлавски площад в Прага. Площадът, който през август 1968г. събира отново над 100 000 протестиращи срещу съветската хегемония и режима в страната, кулминация на започналата в началото на годината „Пражка пролет”. Тогава, през нощта на 20 и 21 август, войските на Източния блок от пет страни на Варшавския договор започват нахлуване в Чехословакия, окупирайки я, над 100 от протестиращите намират смъртта си, а близо 300 000 емигрират на Запад.

Декомунизацията на страната след 1990г. е повсеместна и радикална. Приети са близо 30 закона, касаещи: възстановяване на собствеността на Чехословашката комунистическа партия на гражданите на Чешката и Словашката федеративна република; за възстановяването на собствеността на социалистическата младежка организация на гражданите, норми за разкриването на архива на Държавна сигурност; реституционни и реабилитационни закони по отношение на хора, репресирани от комунистическия режим; за съдебна и извънсъдебна реабилитация; за изплащане на еднократни компенсации за несправедливости, извършени от комунистическия режим; за изплащане на еднократни компенсации на участници в съпротивата, политически затворници и хора, изпратени в концентрационни лагери.

Приети са и редица закони за съдебно преследване на причинилите незаконни действия по отношение на конкретни лица, включително Закон за незаконността на комунистическия режим от 1993 г., както и Закон за достъп до досиетата, създадени от бившата държавна сигурност.

Още през 1991г. парламентът на Чехословакия прие и безкомпромисен закон, според който всички висши партийни функционери, работници от народната милиция, осведомители и т. нар. съзнателни сътрудници на Държавна сигурност, трябва да бъдат изгонени до последния човек от държавна служба. След разпадането на страната на две части, Словакия се отказа от тази политика, но Чешката република продължи твърдата линия.

Там, за разлика от България, се проведе лустрация, довела до прогонването на огромна част от комунистите и ченгетата от държавните институции, разплащайки се подобаващо с тях. Толкова подобаващо, че навремето са критикувани даже от представители на Европейския съюз, според които е прекалено да бъде продължавана давността на комунистическите престъпления.

Та именно тази страна, изживяла Пражката пролет и провела безкомпрмисна лустрация, според наши неолиберални медии, е пълна с комунисти и фашисти. Те дословно всъщност предават думите на премиера Петър Фиала, според когото протестът е организиран от „проруски хора, които имат екстремистки позиции и чиито интереси противоречат на интересите на Чешката република”. Но докато за Фиала е ясно, че това е най-удобната му опорка, на която може да се облегне, за да задържи още властта (правителството му оцеля преди няколко дни при гласувания вот на недоверие, иницииран от две опозиционни партии – АНО на бившия министър-председател Андрей Бабиш и дясното движение SPD – „Свобода и пряка демокрация”), медиите, особено родните, би трябвало да са по-безпристрастни.

Защото да наречеш стотици хиляди протестиращи комунисти и фашисти, е проява на кретенизъм. Основната причина да бъде свикан протестът, са нарастващата в страната инфлация и скокът на цените на енергията, а според организаторите и присъстващите на митинга, коалиционното правителство на Фиала предприема закъснели и крайно недостатъчни мерки за борба с рязкото поскъпване на енергийните ресурси и последвалото поскъпване на стоките и услугите, което засяга предимно социално слабите и пенсионерите. Бизнесът обаче, което въобще не е споменато дори от повечето ни медии, също недоволства. Заради скъпата енергия, редица предприятия бяха принудени да съкратят персонала си. Според неотдавна излезли статистики, именно Чехия е лидер сред страните от ЕС по ръст на цените на продуктите и услугите за населението.

Но Чехия е и сред най-верните поддръжници на Украйна, страната е приела над 400 000 украинци. По никакъв начин не може да бъде упрекната във филия към Русия или Путин, напротив. Нито сега, нито преди. Но е факт, че от месеци се надига сериозно недоволство, което тепърва ще ескалира, навлизайки в есенните, после и в зимните месеци, които ще донесат още по-висока инфлация, недостиг на газ и бедност сред редица граждани. И това недоволство не е предизвикано от външни сили, нито от дългата ръка на Путин.

В нашите медии твърдението беше, че организатори са единствено „крайнодясната SPD и комунистическата партия”, като пропуснаха да напишат името на реалния организатор Ладилав Врбел, който е политически необвързан. Посочените партии присъстваха на протестите – това всъщност е единственото вярно.

И не само, че Врбел е политически необвързан, ами нееднократно е писал, че Русия е извършила инвазия в Украйна, поради което е трудно да бъде наречен апологет на Путин. Но защо е толкова недолюбван и сред някои свои сънародници, лесно можем да разберем от предходни негови позиции – срещу мюсюлманските бежанци, срещу ислямската инвазия в Европа, срещу Ковид истерията. Врбел просто предупреждава, че пропагандата на съвременните неолиберални апологети по нищо не се различава от „безумната пропаганда на комунистическата партия – „Със Съветския съюз завинаги” (това е точен цитат от него). Звучи ли ви като русофил?

Това беше и основното мото на протестите отпреди няколко дни: „Чехия на първо място!” Не Русия, не Украйна, не ЕС, а Чехия и чешките граждани, сред които се надига все по-голямо недоволство от правителствените действия и решения. Но че това го виждат не само протестиращите, а и самите управляващи, става ясно и от думите на министъра на правосъдието, който предупреди, че ЕС може да се сблъска с революция поради нарастващите цени на енергията, а сегашната обстановка в Европейския съюз, не е била толкова напрегната от 1989г. насам. Това медиите ни обаче също не отразиха.

И е прав, защото подобни протести вече имаше в редица други европейски страни, включително Белгия и Италия. И там ли са комунисти и фашисти, следвайки реториката на нашите медии?  Исканията навсякъде са сходни – страните да се погрижат на първо време за гражданите си; и на второ място – да бъде смекчен ефектът от енергийната криза, като за целта се сключат най-изгодните договори с доставчици на газ.

В България не разбрахме за какво наистина са тези протести. Нямаше репортажи, почти отсъстваха и обективните статии. Виж, обаче за „спонтанните” протести на 20-30 кречетала, които доскоро се бяха сгушили под юмрука на президента Румен Радев, а днес викат през президентството срещу Газпром, научихме.

И не, не са забравили Пражката пролет чехите, напротив. Искат просто нова, защото най-добре познават болшевишките методи и тегобите на тоталитаризма, и бяха сред малкото, осмелили се да се изправят срещу системата. И са готови пак да го направят. Но съдейки по реакциите на родните неолиберални медии, въпросните списващи по-скоро ще предложат отново да пратим танковете, за да се справим с протестиращите в Чехия, отколкото да признаят, че ЕС търпи тотален крах в политиката си. И това не прави хората комунисти, нито фашисти.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар