И Google пусна модели с изкуствен интелект с “отворен код” – Технологии

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В сряда Google пусна нови модели с изкуствен интелект (ИИ или AI), които външни разработчици потенциално могат да модифицират като свои собствени, като подобен ход преди това предприеха от Meta Platforms и други компании, съобщава Ройтерс.

Дъщерното дружество на Alphabet отбеляза, че физически лица и фирми могат да създават безплатно софтуер за изкуствен интелект, базиран на новото семейство от “отворени модели”, наречено Gemma. Компанията прави обществено достъпни ключови технически данни, като например това, което се нарича тегло на модела, се казва в изявлението на Google.

Този ход може да привлече софтуерни инженери да надграждат върху технологията на Google и да насърчи използването на нейното ново печелившо облачно подразделение. Моделите са “оптимизирани” за Google Cloud, където клиентите на облака, които за първи път ще ги използват, ще получава кредити за 300 долара, посочиха още от компанията.

Google обаче не успя да направи Gemma напълно “отворен код”, което означава, че компанията все още може да има пръст в определянето на условията за използване и собственост. Някои експерти казаха, че ИИ с отворен код е “узрял” за злоупотреба, докато други подкрепят подхода за разширяване на набора от хора, които могат да допринесат и да се възползват от технологията.

С обявяването Google обаче не направи отворени своите по-големи, първокласни модели, известни като Gemini, за разлика от Gemma. Компанията каза, че моделите на Gemma са оразмерени за два милиарда или седем милиарда параметъри – броят на различните стойности, които алгоритъмът взема предвид, за да генерира изход.

 Предлагани в два размера, Gemma 2B и Gemma 7B, тези модели се предлагат както в предварително обучени, така и в настроени с инструкции варианти, пригодени за различни нужди за развитие.

Ройтерс напомня, че аналогичните модели Llama 2 на Meta варират от 7 до 70 милиарда параметри. Google не разкрива размера на най-големите си модели Gemini. За сравнение, моделът GPT-3 на OpenAI, обявен през 2020 г., имаше 175 милиарда параметри.

“Забележително е, че Gemma надминава значително по-големите модели по ключови показатели, като същевременно се придържа към нашите строги стандарти за безопасни и отговорни резултати”, се казва в съобщението на дъщерното дружество на Alphabet.

По-рано в сряда производителят на чипове Nvidia заяви, че е работил с Google, за да гарантира, че моделите Gemma работят гладко на неговите чипове. Nvidia също така каза, че скоро ще накара софтуера за чатбот, който разработва, за да управлява AI модели на компютри с Windows, да работи с Gemma.

Google също така представи и въвеждането на Responsible Generative AI Toolkit, целящ да насочи разработчиците към създаване на по-безопасни AI приложения.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар