Йелън: САЩ и Европа да отговорят единно на промишления свръхкапацитет на Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че Съединените щати и Европа трябва да отговорят на индустриалната политика на Китай в “стратегически и съвместно”, за да поддържат производителите от двете страни на Атлантическия океан жизнеспособни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Относно значението на американско-европейския съюз финансовият министър допълни, че промишленият свръхкапацитет на Китай заплашва както американските, така и европейските фирми, както и индустриалното развитие на страните с възникващи пазари.

“Индустриалната политика на Китай може да изглежда далечна, докато седим тук в тази зала, но ако не реагираме стратегически и единно, жизнеспособността на бизнеса както в нашите страни, така и по света, може да бъде изложена на риск”, каза Йелън във Франкфурт.

Нейните коментари идват седмица след като администрацията на президента Байдън обяви нови високи мита върху китайски електрически превозни средства (EV), соларни продукти, полупроводници, части за батерии, стомана и други стратегически отрасли.

Тя предупреди през април висши китайски държавни служители, че САЩ няма да приемат излишното производство на китайски стоки, което ще наводни световните пазари с евтин износ.

Йелън, която получи почетна степен от Франкфуртското училище по финанси и мениджмънт допълни, че Европейският съюз и други страни предприемат подобни действия, за да използват собствените си институции за разследване на потенциални търговски средства за защита от китайски електромобили и други продукти.

Йелън също така призова Европа и САЩ да застанат заедно срещу руската агресия и иранската “подкрепа за тероризма”, включително постигане на съгласие за начин за отключване на стойността от около 300 милиарда долара замразени руски активи за подпомагане на Украйна.

Във Франкфурт Джанет Йелън клати пръст на европейските банкери

“Ето защо смятам, че е жизненоважно и спешно заедно да намерим път напред, за да отключим стойността на руските активи, замразени в нашите институции, в полза на Украйна”, каза Йелън. “Това ще бъде ключова тема за разговор по време на срещите на Г-7 тази седмица.”

Финансовите лидери от групата на седемте най-развити индустриални държави се срещат в град Стреза, Италия, по-късно тази седмица и Йелън настоява да се споразумеят за план за използване на приходите от замразените руски активи за помощи за Украйна.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар