Йончева: Поръчката за бежански центрове да бъде отменена НЕЗАБАВНО!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Настояваме обществената поръчка за изграждане на площадки за бежански центрове в общините Любимец, Елхово и Малко Търново да бъде отменена и питаме- дали се крие информация за връщане на мигранти от Западна Европа – предимно от Германия”.

Това каза говорителят на ПГ на “БСП за България” и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП. Тя добави, че  в Елхово се подготвят площадки, които да приемат 1632 бежанци, а това са почти 20% от населението на общината.

Йончева коментира, че всичко това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа и бе категорична, че  БСП  е против изграждането на подобни центрове. 

Кристиан Вигенин: БСП се обявява против тази обществена поръчка и ще подкрепи протестите хората

“Не приемаме изграждането на бежански центрове, без да има необходимост за това”, каза секретарят на ПГ на “БСП за България” Кристиан Вигенин . Той коментира, че всичко това се случва в момент, в който миграционният натиск по границата е нулев, а анализите не показват нова бежанска вълна в близко бъдеще. Вигенин заяви, че всичко се прави само, за да се усвоят средства, предоставени от ЕК. “Прави се тихомълком, без да бъдат информирани гражданите и да бъде потърсено тяхното съгласие. Не е информирана и местната власт”, уточни народният представител. Той попита-има ли връзка с тази обществена поръчка и решението от съда на ЕС, което позволи на германските съдилища да връщат мигранти в страните, в които са влезли на територията на ЕС.  Кристиан Вигенин каза още, че когато се изгражда подобен капацитет, рано или късно, той ще влезе в употреба. “Опасяваме се, че това ще доведе до връщането на мигранти, а това противоречи на българския национален интерес”, категоричен бе Кристиан Вигенин.
“БСП не просто се обявява против тази обществена поръчка, но и ще подкрепи протестите на жителите на трите общини”, категоричен бе Кристиан Вигенин. Той се обърна към бизнеса и призова нито една фирма да не участва в обществената поръчка, ако правителството не я отмени. “Това е начинът да продължим инициативата срещу национално безотговорни решения на правителството”, каза още народният представител.

Катя Георгиева: Обществената поръчка за бежанските центрове е скандална

“Ще подкрепим недоволството на гражданите да не се реализира поръчката за бежански център в Елхово, тя е скандална”, каза Катя Георгиева, общински съветник и председател на БСП – Ямбол. Тя определи като скандална обществената поръчка за бежански центрове на територията на общините Елхово, Любимец и Малко Търново. Георгиева припомни, че прeз 2016 г. е имало подобни намерения на МВР и тогава жителите от област Ямбол са реагирали изключително гневно и тогава управляващите са дали заден ход.  Тя  посочи, че сега нещата се правят тихомълком. „През миналата седмица разговаряхме с много граждани. Те са гневни, защото никой от местната власт не е разговарял с тях, никой не е обяснявал- какво ще се случва на територията на Елхово. Отново се надига протестна вълна. За съжаление се появяват и доста радикални послания”, коментира още Катя Георгиева . По думите ѝ това, че ГЕРБ все още е управляваща, не означава, че държи патента за това- кое е най-правилното решение за България.
Общинският съветник от БСП  Димитър Загоров изтъкна, че хората в Елхово са много притеснени. „Проведох доста срещи с тях през тези дни и тревогата им нараства с всеки изминал ден“, каза той. Загоров определи като нелепи обяснения от страна на местните  управници, че са научили от интернет за това нещо.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар