Йончева почерпи депутатите с хасковска вода, ама никой не пи – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатът от БСП Елена Йончева донесе в парламента шише с вода от Хасково. “Ще оставя водата в кафенето на парламента. Който иска може да я пробва и да си направи кафе с нея”, обясни известната журналистка, хвърлила се в лявата политика. 

Никой от народните представители обаче нито обърна внимание на водата, нито пи от нея, както предложи Йончева, предаде Офнюз. От трибуната тя обясни, че това е същата вода, с която хората в Хасково се къпят и си готвят.

“Тя е забранена, но те си готвят. Ако си поръчате кафе в Хасково, ще е с тази вода. Но вие няма да изпиете кафето”, каза още тя.

Представителката на левицата обяви, че се крие информация, която не е публична от разследването, каква е водата в Хасково и какви са стойностите на уран в нея. И посочи, че има анализ от април 2017 г., който сочи, че от 24 проби, взети от крайните потребители, 23 от тях са със завишени стойности от 10 до 32 пъти на радиоактивност.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски пък се обърна към БСП от трибуната: “Къде бяхте вие и вашата партия, когато стана Чернобил и защо крихте от населението. Тогава закрепихте пртията, но скрихте от народа и сега половината народ е болен. Стига демагогия””, заяви той.

Има укриване на информация по случая с количествата уран във водата в Хасково, обявиха и от “Воля”.

“От Басейнова дирекция не са ни дали информация за качеството на водата. Не са ни дадени данни, което ни дава основания да смятаме, че умишлено се укрива информация”, заяви Андон Дончев.

Той каза още, че според данни на Министерство на здравеопазването има повишаване на случаите на рак в Хасковско, което е малко по-високо от всички други региони.

Дончев разкри, че по-рано е получил обаждане от председателя на Временната комисия от Обединени патриоти – Георги Колев, който му казал за писмо от прокуратурата, което потвърждавало, че има умишлено криене на информация.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обясни, че в случаите, когато е имало данни за завишено наличие на уран във водата, РЗИ веднага е издало предписание за спиране на кладенците. “С лека ръка хвърляте кал на някакви хора, институции или дирекции, а те всъщност са си свършили работата”, каза Ненков.

Депутатите решиха в крайна сметка да удължат до 30 септември срока на действие на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивното замърсяване на питейни води. Предложението беше прието със 159 гласа “за” и 12 гласа “въздържал се”.

Според вносителите срокът на действие на комисията трябва да бъде удължен, защото за сегашния срок от 2 месеца не могат да се разгледат доказани и потвърдени лабораторни резултати от анализи на водните проби. Резултатите от анализите изискват технологично време, в някои случаи до един месец.

От БСП предложиха срокът за работа на комисията да бъде удължен с 30 дни, както и до 28 юни да бъде внесен междинен доклад за работата на комисията. И двете предложения бяха отхвърлени.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар