Йорданова: Няма основание за паника и удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

Йорданова: Няма основание за паника и удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова не вижда причина за удължаване на срокове след закриването на спецправосъдието. Пред медиите тя посочи, че в момента законът предвижда три месеца срок за предаването на приключилите дела.

На днешния пленума на ВСС ръководителите на седем прокуратури в София настояваха за удължаване срока за закриване на специализираното правосъдие. Те предложиха буферен период от 6 месеца за завършване и предаване на всички дела, започнати в в спецправосъдието. Мотивите им са, че сегашният срок – 27 юли, не е достатъчен за завършване и предаване на всички започнати дела.„Към настоящия момент законът е ясен, той предвижда 3-месечен период, в който ръководителите на спецсъда и спецпрокуратурата трябва да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност за изпълнение на действащия закон и твърдения за непълноти. Всъщност, на всеки един от въпросите има законодателно решение, въпрос на организационна работа и организационно решение. В конкретни случаи е възможно да бъдат променени правилата, приети от пленума на ВСС, от прокуратурата за организацията на работата на техните администрации. Закриването на съдебни органи не е лесна задача, изисква прецизна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено“, коментира Йорданова по повод 6-месечния буферен период, в който няма да се възлагат нови случаи на спецправосъдието.


Правосъдният министър припомни, че към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за увеличаване на срока.

„Има предложение към мен да бъде организирана работна среща с моя екип, с представители на закриваните спецпрокуратура и спецсъд и членове на ВСС. Ние, разбира се, сме отворени да изслушаме техните притеснения. Аз очаквам, обаче, този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко необходимо за изпълнение на закона“, категорична е министър Йорданова.

Според нея е свършено малко за един месец.

Висящите дела в спецсъда ще бъдат догледани от съдебните състави, които вече са ги започнали. Административното обслужване и организацията по тези дела ще бъде поета от градския и апелативния съд в София, но заседанията ще бъдат в същата сграда, в която са и сега, припомни правосъдният министър.

Според нея основания за паника няма.

„В нито един от аргуменитте, които чух и не виждам необходимост за законодателно изменение. Бяха поставени много въпроси относно изпълнение на наказанията и дотолкова, че Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е към министъра на правосъдието. Това е въпрос, на който трябва да отговорим внимателно. Трябва да се спре с това желание за всяване на паника. Няма основание за паника“, коментира още министър Йорданова предстоящото закриване на спецправосъдието, срещу което се противопоставя обвинител №1 Иван Гешев.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар