НС отказа да приеме доклада за аферата в Митниците, ИТН го внася в прокуратурата

Йорданов обясни обрата на ИТН за Назарян: Чакахме г-н Трифонов да каже за третия мандат

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Има такъв народ” вчера не подкрепи Рая Назарян за председател на парламента, но днес го направи, защото чакахме господин Трифонов, който обяви официално, че ние няма да подкрепим нито първия мандат на ГЕРБ, нито втория мандат на ДПС. Искаме третия мандат, за да направим експертен кабинет”. Така обясни пред бТВ обрата в поведението на групата в пленарната зала нейният председател Тошко Йорданов. “Когато дойде моментът, господин Трифонов написа какво ще направи “Има такъв народ”, добави той.

Йорданов каза още, че ИТН си имат тайминг за действията и го следват. 

“Понеже сме си направили тайминг на действията, сега дойде времето. Вчера преди това изявлението нямаше никаква логика. Освен това Бойко Борисов по неговия типичен начин каза, че ако не се подкрепи Рая Назарян, щели да прекратят преговорите. Това нас какво ни интересува? Те не могат да поставят ултиматум”, коментира той.

И отново изрази недоволство от прогнозите за кабинет между ГЕРБ, ДПС и ИТН.

“Имаме си последователност в действията. Дълго време всякакви социолози бяха убедени, че “Има такъв народ” ще подкрепи мандата на ГЕРБ. Ние се забавлявахме дълго с тези врачки, които обясняваха ние какво мислим и ние какво ще направим. Много е хубаво някой да ти обяснява какво ти е в главата”, посочи Тошко Йорданов.

Йорданов повтори казаното и в пленарната зала, че ако няма председател на НС, няма да може да се пристъпи към раздаване на мандати от президента.

“Президентът няма как да започне да раздава мандатите при блокирал парламент, който не може да си избере председател”, каза Йорданов и допълни, че партията му е гласувала за Рая Назарян, за да могат да предложат правителство с третия мандат, въпреки че нямат гаранция президентът Румен Радев да го връчи на тях.

“Ако партиите подкрепят експертния кабинет на ИТН, няма да ходим на избори. Ако не го подкрепят, ще ходим на избори. Така се отваря възможността обаче да се случи едното или другото”, коментира Тошко Йорданов.

“Правим това, което смятаме за правилно. Не сме давали подкрепа, а отпушихме работата на парламента”, категоричен беше той, след като в парламента от ПП-ДБ обявиха ИТН за “малкото ДПС”, по думите на Кирил Петков.

Йорданов повтори, че чакат третия мандат, за да правят експертен кабинет. 

“Ако партиите подкрепят експертния кабинет на ИТН, няма да ходим на избори. Ако не го подкрепят, ще ходим на избори. Така се отваря възможността обаче да се случи едното или другото”, коментира Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов ще търсят министри и от другите партии, като проведат разговор с всички. “Във всички партии има достатъчно добри експерти. Премиерът трябва да е добър мениджър”, коментира Йорданов.

Според него за мястото на Калин Стоянов, като министър на вътрешните работи, може да се намери по-добър експерт.

Депутатът от “Има такъв народ” влезказа още, че трябва да бъдат свалени цените на хранителните стоки. “В големите хранителни вериги има картел, няма обяснение защо в България храните са с 50% по-скъпи от тези в магазините в Италия”, коментира той. Като други приоритети, ако те управляват, Йорданов посочи цените на електроенергията, образованието и правосъдието.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар