Йордан Цонев: Борисов е време да си заминава в пенсия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ДПС ще подкрепи БСП във вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Това стана ясно след консултациите между двете политически сили в Народното събрание по готвения вот на левицата заради провала в управлението на околната среда и водите.

Парламентарните групи на БСП и ДПС общо са от 104-има народни представители, а за да бъде свален кабинетът са нужни гласовете на 121 депутати. Затова към момента е малко вероятно вотът на недоверие да мине.

Ако иска наистина да успее, левицата трябва да привлече и депутати от ПГ „Воля“ на Веселин Марешки, която наброява 12 души, както и да търси подкрепа от нечленуващи в нито една група, които са 8 народни представители и по-голяма част от тях са отломки от патриотите. Разговори с всички тях БСП ще проведе в петък.

Зам.шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, повече известен като Данчо Ментата, обаче смята, че кабинетът „Борисов 3“ би трябвало да падне, тъй като разчита на 116 депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. „Ако това не стане, ще се види преформатиране на управлението“, смята Цонев.

И дали в него участва Веселин Марешки, който се афишира като „антисистемен“, както и дали управляващите продължават да имат подкрепата от представителите на „Атака“.

„Както виждаме политиката в сферата на водите, на отпадъците, изобщо в сферата на екология, която води управляващата коалиция най-меко казано е хаотична. Тя води до кризи перманентни и смятам, че резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки“, посочи още Цонев пред репортери. Според него в дебата по вота щяло да излязат наяве и истинските проблеми в страната.

„Колегите от „Воля“ са заявили, че не подкрепят това правителство, така че е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите народни представители затова са независими и отиваме плюс още 20 народни представители, прави 124 народни представители. Това трябва да е новото парламентарно мнозинство. Нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не подкрепя правителството“, коментира от своя страна депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

Мотивите за вота на недоверие са над 40 страници, като и БСП, и ДПС имат свои. Официално те ще бъдат внесени на 20 януари.

Депутатът от „Воля“ Кръстина Таскова обяви пред репортери в НС, че депутатите няма да подкрепят вота на недоверие. Тя каза, че утре ще искат отговори от БСП с кого ще управляват социалистите, ако правителството падне, как ще разрешат водната криза в Перник, както и дали опитът за сваляне на правителството не цели затвърждаване на позициите на Нинова преди вътрешните избори за лидер на БСП.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар