Йотова заминава за САЩ, открива в Лос Анджелис мемориални плочи за спасяването на българските евреи

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава на работно посещение в САЩ. На 3 март в Музея на Холокоста и в Музея на толерантността в Лос Анджелис Йотова ще открие две възпоменателни плочи за спасяването на българските евреи, поставени благодарение на родолюбиви българи. Вечерта заедно с българския генерален консул в Лос Анджелис Веселин Вълчев вицепрезидентът ще бъде домакин на приема по случай Националния празник на Република България – 3 март. Събитието ще уважи и зам.-кметът на Лос Анджелис Нина Хачикян. Поканен е целият дипломатически корпус в Лос Анджелис и представители на американските институции.

На 2 март в българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис Йотова ще участва в тържественото отбелязване на 141 години от Освобождението на България.
На 1 март Илияна Йотова ще се срещне със заместник-кмета на Сиатъл Шефали Ранганатан.
Посещението на Илияна Йотова започва на 28 февруари със среща в централата на „Майкрософт“ в Сиатъл с Ерик Хорвиц – директор на изследователския център на технологичния гигант. Вицепрезидентът ще разговаря и с българи, заемащи ключови ръководни позиции в компанията.
На остров Вашон Йотова ще бъде приета в дома на Мартин Кьониг – международно известен етнограф и голям радетел за популяризирането на българската култура. Благодарение на него гласът на Валя Балканска лети в Космоса. Във водената от вицепрезидента делегация е и художникът фотограф Иво Хаджимишев – дългогодишен приятел на Кьониг. Заедно с него Илияна Йотова организира през септември изложба, на която ще бъдат представени фотосите и автентичните записи на български фолклор, които Мартин Кьониг е направил през 60-те години при пътуванията си в България.

Акцент в посещението на вицепрезидента са срещите с българските общности от Западния бряг на САЩ. Такива са планирани в Сиатъл, Лос Анджелис, Ървайн. На тези срещи фотографът етнограф Асен Великов ще представи част от своите снимки, запечатали народни обичаи и чествания в различни кътчета на България, както и от Бесарабия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар