Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международен научен форум “Пътят на светлината”, който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.

Участват изследователи на делото на Солунските братя, създатели на славянската писменост, както и преподаватели от български и гръцки университети.

Форумът цели да се засили разпространението на българския език и култура зад граница чрез неделните училища.

Да върнем влиянието на България като световно средище за развитието на славистиката, призова вицепрезидентът Йотова на форума в Атина.

В приветствието си Йотова благодари на учените и учителите в българските неделни училища, че разпространяват знанието за духовната империя България.

“Както написа Паисий в своята “История славянобългарска”, българите по-рано от всички славянски народи започнали да четат на своя език”, припомни вицепрезидентът.

Тя определи българските неделни училища като най-добрия проводник сред българските деца в чужбина на българското знание, на българщината и приноса на България в световното културно наследство.

Вицепрезидентът постави на форума в Атина и въпроса за драстично намаляващите лекторати по български език и култура в чужди университети – от 200 преди 20-ина години, днес са около 40. 

Тя призова за общите усилия на българската държава да бъдат възвърнати тези изгубени позиции.

Илияна Йотова отново защити идеята и за създаването на Български национален културен институт зад граница. 

По-късно вицепрезидентът разговаря с представители на български сдружения и неделни училища.

Празникът на Кирил и Методи беше отбелязан днес с тържествена литургия в едноименния храм в Солун. 

Българи, живеещи в Гърция, както и децата им, поднесоха цветя пред паметника на двамата братя в знак на благодарност към тяхното дело.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар