Йотова: Не можем да кажем „да“ на еврочленството на Скопие без гаранции за правата на българите в РСМ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Йотова: Не можем да кажем

Прессекретариат на държавния глава

Българските институции ще продължат да работят за защитата на правата на българите в Република Северна Македония, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Охрид. България ще продължи да настоява пред европейските институции, че няма как да каже „да“ на еврочленството на Скопие, докато отношенията към българите в Северна Македония не бъдат регулирани: „Когато говорим за гаранции, тези гаранции не могат да бъдат устни, така че за нас най-сериозните гаранции ще бъдат гаранциите на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония“. 


Йотова благодари на българската общност в РСМ: 

„Имат много нерешни проблеми, но това, което за нас е най-важното, е, че във вчерашното посещение и днес в лицето на българската държава те видяха гаранции за своята защита. Всички те споделят, че това става за първи път от много години насам. Най-накрая българската държава да застане зад това да имат работа – тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са с български произход, да не получават конкретното място“.

Пред вицепрезидента представители на българската общност са разказали за нередности при преброяването на населението. Според данните 3504 са българите в Република Северна Македония. 

„Аз за първи път разбирам, че това малко число идва от факта, че на определени места, когато те декларират български произход, съответно властите са поискали показване на български документи, което не съществува като изискване, предварително“.

Източник: БНР

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар