Кабинетът на Реформаторите виси на косъм

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кабинетът с мандат на Реформаторския блок май не е толкова сигурен, колкото изглеждаше след края на преговорите с ГЕРБ, към които малко след това се присъединиха и лидерите на Патриотичния фронт. Ясно е, че без гласовете на техните депутати, ново правителство в рамките на този парламент няма как да бъде излъчено. От първоначалните думи на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов остана впечатлението, че подкрепата на ПФ е сигурна, тъй като един от първите му коментари бе, че има осигурено парламентарно мнозинство за ново правителство. В последствие обаче се разбира, че то май не е 100% сигурно. Което директно означава, че съставянето на нов кабинет виси на косъм, тъй като депутатите на ГЕРБ и на Реформаторския блок, от които трябва да бъдат извадени тези на ДСБ, няма как да съберат 121 гласа за новото правителство.

Ако има правителство в рамките на този парламент, ще е съвсем скоро. Утре, вероятно, ще бъде денят, когато ще можем да кажем действително дали има пресечни точки, около които да се обединим или ще прекратим преговорите”, обяви Цветанов след разговор със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, предаде БТА. Самият факт, че двамата разговарят отново след дискусията с Реформаторите от сутринта, подсказва, че вероятно име още какво да се изглажда и уточнява.

Както Цветанов, така и Симеонов, обаче отказаха да коментират дали има напредък по отношение на позицията на ПФ за увеличение на минималните пенсии на 300 лв. Което е и едно от основните условия, които те отдавна поставиха, за да подкрепят ново редовно правителство.

По думите на Цветанов в момента преговорите били около изглаждане на различията в секторните политики, а персоналният състав на евентуален кабинет изобщо не е обсъждан. В този аспект зам.-председателят на ГЕРБ уточни, че не е обсъждано дали и кои имена евентуално може да предложи ГЕРБ в правителството с мандата на Реформаторите. Както и дали има личност, която Реформаторският блок може да предложи за министър-председател, но ГЕРБ да не подкрепи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар