Кабинетът обмисля таван на надценката, сезира КЗК за картел при търговските вериги

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебното правителство обмисля въвеждането на таван на надценката и сезира Комисията за защита на конкуренцията заради данни за картел при големите хранителни вериги. Това каза вицепремиерът Христо Алексиев в интервю по бТВ.

“Обмисляме да въведем таван на надценката за основни стоки и продукти в магазините. Става дума за около 50 до 100 артикула от малката потребителска кошница”, заяви министърът.И уточни, че таванът ще е от порядъка на 10%, като мярката вероятно ще е само временна.


“Това може да мине през решения на Министерския съвет с нормативен акт, а другото е – ако веригите проявят добросъвестност да бъде по обща воля на правителство, от държавата и на самите вериги. Така или иначе, трябва да се случи. Идеята е да има споразумение за кои продукти ще е”, каза още Алексиев.

На въпрос дали тази мярка не нарушава пазарната икономика, вицепремиерът уточни, че тя има нужда да бъде възстановена.

“Пазарната икономика изключва и практики на нелоялна конкуренция. От друга страна, когато бизнесът получава компенсация за ток, тоест помощ от държавата – тогава не говорим за пазарна икономика, когато се наложи. И държавата, за да защити уязвимите в тези условия – населението, предложи такъв механизъм, тогава започваме да говорим за пазарна икономика”, заяви той.

“А при подобни тежки кризи, като коронавируса и войната, някои от нормалните механизми на пазарната икономика се изкривиха. Държавата е затова – за да съблюдава да се възстанови една справедливост и наистина пазарната икономика занапред да продължи да функционира”, обясни още вицепремиерът.

Алексиев обяви и че ще бъдат предадени данни на Комисията за защита на конкуренцията, от които се прави извод за съмнение за картел между големи хранителни вериги.

“Имаме данни, които навеждат към това заключение и се знае за кои магазини става дума, но няма да ги споменавам”, добави Алексиев.

Той коментира и темата с медицинските хеликоптери.

“Ние възнамеряваме да имаме два вертолета до средата на годината, които ще могат да извършват спешна медицинска помощ по въздух. Държавният авиационен оператор не е търговско дружество и това не е пречка, за да летят хеликоптерите”, каза Алексиев.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар