Кирил Петков

Кабинетът предприема още хаотични промени във ведомствата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хаотичните промени в структурата на администрацията продължават, въпреки че кабинетът е в оставка. Тази седмица изтича общественото обсъждане на поредната порция нови устройствени правилници на различни държавни агенции и инспекции, с които се прокарват сериозни промени в тях. Техните разнопосочни цели само показват, че единна визия за реформа на административния апарат липсва – някои промени сега целят да оправят щети, нанесени от други пресни опити за механично орязване на администрацията. Други са откровено недомислени и е много вероятно да просъществуват само на хартия. Това показва преглед на последните нормативни актове в социални ведомства, предложени за обществено обсъждане от правителството.

 

Главна инспекция по труда

Това е най-сериозната промяна в социалната област от реформата в структурите за хората с увреждания и социалните услуги насам. За нея дори беше направено специално изключение в закона за бюджет 2022, за да се позволи инспекцията да получи нови 200 щатни бройки – нечувано увеличение за последните години.

Стъпката е закономерна – в последните години тази служба бе натоварена с допълнителни задачи, въпреки че и без тях едва имаше необходимите служители да покрива всички предприятия в страната. Тя би следвало да е обезпечена и със средства. На практика обаче не е ясно как ще се реализира това увеличение на щата и къде ще бъдат работните места на всичките тези нови служители. В момента служителите с инспекторски правомощия са  414, а с предложения нов Устройствен правилник броят им ще бъде 614.

Увеличаването на хората не е единствената промяна. Социалното министерство е предложило изцяло нова структура на дирекциите, като сегашните 28 областни инспекции на труда се обединяват в седем главни дирекции и 14 териториални. 14-те териториални ще осъществяват контролните функции на инспекцията по места, а главните ще координират, планират, анализират и отчитат резултати и ще предлагат мерки за подобряване на работата. Така на една главна дирекция в някои случаи ще се падат по пет области.

Намаляването наполовина на териториалните инспекции предизвика гнева на работодатели, общини и синдикати. Становищата срещу промените са рекорден брой за обществените обсъждания – 20. Един от най-големите работодатели в област Смолян например – „Арексим“, възразява срещу закриването на инспекцията в Смолян (занапред ще има в Пловдив и Хасково). Смолян е планински район с много специфична среда и изисква специални компетенции, посочват от фирмата. Сходни са и другите становища от бизнеса, тъй като инспекцията освен контрол осигурява и купища административни услуги.

Любопитен поглед към парадоксите на нашата вечна административна реформа дава синдикатът на административните служители към КТ „Подкрепа“. Оттам припомнят, че окрупняването е повторение на стар такъв опит, провалил се след време. Сега социалното министерство дословно е копирало аргументите от последвалото увеличаване на структурите, само че за тяхното намаляване.

Предстои тези дни да се види дали правителството ще приеме промените въпреки многото негативни становища.

 

Агенция за закрила на детето

И тази агенция се върти в омагьосан кръг от промени, като новите оправят поразиите от старите. Тук проблемът е с националната телефонна линия за деца с номер 116 111. Към момента тази линия се обслужва от служители на агенцията за детето, но от есента на 2020 г. нейната администрация е съкратена на 54 щатни бройки. Затова сега се предлага функциите по осигуряването на линията да се изпълняват като споделени услуги със социалното министерство. Така служители на министерството ще поемат 24-часовите дежурства за консултиране и приемане на сигнали за деца в риск на центъра за обаждания, а агенцията за закрила на детето ще изпълнява функции по наблюдение и контрол на работата.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар