Казусът

Казусът “Майчин дом” отива в европейските институции

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Казусът “Майчин дом” отива в европейските институции, след като Комисията за превенция на корупцията (КПК) не намери, че директорът на лечебното заведение проф. Иван Костов е в конфликт на интереси.

Уволнената от проф. Костов ръководителка на клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева е категорична, че ще насочи усилията си към информиране на европейските институции, включително Европейската прокуратура и Европейския парламент за порочни практики при управлението на болницата. 

На 27 ноември 2023 г. комисията се произнесе с решение по сигнали, подадени срещу изпълнителния директор на “Майчин дом”, касаещи конфликт на интереси и несъвместимост. Според КПК няма  конфликт на интереси.

“Решението отговаря на въпроса как в България действа основният антикорупционен орган и как се извършва “превенция” и “борба” с корупцията”, заяви в съобщение до медиите д-р Елена Георгиева.

Заедно с колеги тя е подала нови сигнали до всички институции, включително и прокуратурата за извършване на проверка на верността на данните, декларирани от Иван Костов в декларациите му за несъвместимост, “с оглед установеното и в решението на КПК обстоятелство, че неговото място по трудов договор се е пазило повече от 11 години в АГ болница “Шейново”.”

Досега бяха сезирани Медицинският надзор, Агенцията за държавна финансова инспекция, прокуратурата, антикорупционната комисия, Инспекцията по труда и други институции, които започнаха проверки. До момента обаче компетентните органи не са открили нищо незаконно.

“Аз и моите колеги, които бяхме наказвани по всевъзможни начини за нахалството си да информираме държавните институции и гражданите за безобразията, които се случват в “Майчин дом” ЕАД, за начините, по които се управлява болницата, за закритите клиники, за разходването на публични средства, за кариерното израстване на редица лица и много други нарушения, няма да се откажем от каузата “Майчин дом”, категорична е д-р Елена Георгиева.

По думите ѝ ще бъдат сезирани европейските институции, включително Европейската прокуратура, Европейския парламент, Подкомисията по обществено здраве, отделни европейски народни представители, както и всички партньори на страната.

“Считаме, че е особено важно изброените да знаят как процедират българските национални власти по въпросите, свързани с най-чувствителната обществена сфера – тази на здравеопазването, в това число и основните държавни органи, призвани да осъществяват превенция на корупцията и да се борят с нея”.  


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар