Каква е разликата между амулет и талисман?

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От началото на човешката цивилизация човекът е търсил предмети със свръхестествени способности, които да го пазят, да му донесат късмет или богатство, да го излекуват от болести. Каква е разликата между амулет и талисман?

Каква е разликата между амулет и талисман?
 © iStock

Амулетите и талисманите са магически предмети с хилядолетна история, които продължават да имат своята сила и до днес. Ироничното е, че двете наименования понякога се използва взаимозаменяемо, а всъщност са контрастни и различни термини.АМУЛЕТ

„Амулет“ произлиза от латинската дума „amulētum“ и означава „предмет, който предпазва човек от проблеми/неприятности“.


Амулетите, които хората носят със себе си, са предмети, предпазващи от зли духове и отрицателна енергия. В някои случаи амулетите могат да имат конкретна насоченост като защита срещу нещо специфично като например болест. Някои вярват, че амулетът има магическа или чудодейната сила, с която защитава собственика си.

Амулети за всяка зодия – вижте какъв е вашият!

Амулетът може да представлява торба, пълна с камъчета, билки и други магически предмети. Синьо мънисто, чесън, въглен, руни, монети за късмет, подкови, части от растения и животни са някои от амулетите, които са били използвани от векове, но те могат да включват още символи и знаци.

Амулетът може да бъде персонализиран, зареден и написан специално за даден човек. Някои хора дори носят своя амулет като бижу.

Добави описание

ТАЛИСМАН

„Талисман“ има гръцка етимология. Произлиза от думата „телесма“ (τέλεσμα), което означава „завършване, религиозен обред, плащане“.

Талисманите били използвани от византийците под формата на орнаменти, чиято цел била да се прогонят нашествениците.

Талисманът има противоположна функция от тази на амулета. Талисманът трябва да даде сила и положителна енергия и може би магически способности на притежателя. Вълшебната пръчка, вълшебната лампа на Аладин, мечът на крал Артур (Екскалибур) са все предмети с тези характеристики.

Имате ли талисман? 8 предмета, които ще ви донесат късмет!

Талисманът може да има индивидуални надписи и се носи, за да предизвика чудодейни сили в притежателите му. Талисманите работят като естествени усилватели, които водят човек до правилните мисли и повишават личната му сила. Те могат да са изработени от различни неща, като често са направени от скъпоценни камъни.

Добави описание

Амулетите и талисманите през призмата на скептиците

Дори и да не вярвате в амулетите и талисманите, те пак могат да имат ефект върху вас. На най-практическо ниво може би вярата, че ще постигнете желаните резултати, е определящият фактор за успеха.

С нужния фокус се появяват правилните мисли, които от своя страна ни водят до правилните действия, а те от своя страна ни отвеждат до бъдещето, което искаме. Като усилвател на нашите лични сили, амулетът или талисманът обединяват собствения ни потенциал с този на вселената, умножавайки малките ни индивидуални усилия.

Анх, египетски кръст – ключът към живота

Добави описание

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар