санкции

Каква може да бъде следващата “адска” санкция срещу Русия?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Броят на санкциите, наложени от колективния Запад срещу Русия от края на февруари, е хиляди. По-голямата част от тях са чисто символични – срещу физически и юридически лица. Има обаче няколко санкции, които Вашингтон нарича „адски“, тоест имащи силен ефект. Те на първо място включват блокирането на системата СУИФТ за руски банки (макар и не всички), както и замразяването на повечето международни резерви на Руската федерация.

Първоначално медиите съобщиха, че повече от 300 милиарда долара, или около половината от всички резерви, са били замразени, а на 5 април британският външен министър Лиз Тръс изясни данните: над 350 милиарда долара, или повече от 60% от всички руски резерви , са били замразени.

САЩ и Европейският съюз току-що представиха петия кръг от санкции. Според руски експерти те не съдържат никакви смъртоносни действия срещу Русия. Някои дори побързаха да заключат, че колективният Запад е изчерпал арсенала си от “ядрени оръжия” в санкционната война с Русия. Според мен обаче нашите опоненти имат още една неприятна изненада. И ако се знае, може да се избегнат или поне да се смекчи очаквания удар.

В края на февруари руските официални резерви в щатски долари, евро, британски лири, японски йени и други резервни валути бяха нулирани в резултат на замразяване. Външната търговия на Русия с тези “токсични” валути обаче продължава. Москва осъзна, че използването на такива валути трябва да бъде рязко изоставено. На 23 март руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще продава руски газ на Европа за рубли, а не за евро и долари. Преходът към рубли обаче не се случи. Продажбите на природен газ продължават в евро (и в малка степен в долари). Просто схемата на плащане се е променила донякъде и в нея се появи междинна сметка в рубли. Въпреки това “токсичните” евро и долари продължават да постъпват в Русия. Схемата е следната: 1) европейски вносител на руски газ депозира евро по сметка на оторизирана руска банка (Газпромбанк) в съответствие с условията на договора. 2) „Газпромбанк“ конвертира евро в рубли на руската валутна борса и кредитира рубли по сметката на вносителя на руска валута. 3) От рубльовата сметка на вносителя, парите се превеждат по рубльовата сметка на Газпром в същата „Газпромбанк“.

За петрол и други експортни стоки схемата е стара: вносителят превежда “токсичната” валута по сметката на износителя, а самият износител превръща чуждестранната валута в рубли. Преди това той изобщо не можеше да конвертира нищо, оставяйки постъпленията във валутна сметка или в руска, или в чужда банка. Във връзка със санкционната война беше възстановен редът, който съществуваше през 2000-те години, според който износителят беше задължен да конвертира част от валутните приходи в рубли. Сега процентът на конверсия е зададен на 80%. Преобразуването се извършва на Московската борса. Във всеки случай, поради новите условия на санкционната война, цялата чужда валута се поставя в руската банкова система. Депозирането на валута в чуждестранни банки е прекратено.

Може би всички валутни приходи от износ се купуват от Централната банка на Русия? Тази версия не е потвърдена. На уебсайта на Централната банка на Руската федерация има страница „Обемът на операциите на Банката на Русия за покупка на чуждестранна валута на вътрешния валутен пазар“. На него виждаме нулеви стойности както за продажба, така и за покупка на чуждестранна валута. Няма какво да се продава, защото всичко е замразено (считайте конфискувано). И е страх да се купува. За чуждестранната валута, кредитирана по сметката на Банката на Русия, също ще бъде незабавно замразена. Банката на Русия всъщност е изключена от операции с чуждестранна валута.

И сега тези операции се извършват изключително от руски търговски банки. На първо място тези, които обслужват износители и вносители. Така че, за да снабди „Газпром“ с рубли, „Газпромбанк“ се нуждае от чуждестранна валута. Без съмнение днес „Газпромбанк“ се превръща в една от най-„валутните“ банки в Русия (преди това „Внешторгбанк“ се смяташе за такава).

И кои други руски банки могат да се нарекат основните валутни капсули, които заменят Банката на Русия? На уебсайта на Банката на Русия няма отговор на този въпрос. Може обаче да се предположи, че това трябва да са големи банки (от първите тридесет) и да не са обект на пълните санкции на колективния Запад. Още в началото на март ВТБ, „Росия“, „Окритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, „Совкомбанк“ и ВЕБ попаднаха в черния списък (те бяха изключени от системата СУИФТ). В петия пакет от санкции към списъка бяха добавени „Сбербанк“ и „Алфа-Банк“. Тези кредитни институции представляват около 80% от всички активи на руската банкова система. За тях се прилагат блокиращи санкции, предвиждащи прекъсване на връзката със системата СУИФТ, закриване на кореспондентски сметки в западни банки и пълно замразяване на активи в юрисдикции, достъпни за колективния Запад.

„Газпромбанк“ е под частични санкции, което я прави неудобна, но все пак ѝ позволява да работи с чуждестранна валута. „Росселхозбанк“, СМП и Уралската банка за възстановяване и развитие бяха обект на частични санкции.

И кои банки от категорията на големите (по руските стандарти) останаха „чисти“? Санкциите бяха избегнати от „Росбанк“, „Райфайзенбанк“, „УниКредит“ и „Тинкоф“. Но първите три са чуждестранни по капитал. И е възможно в един момент те да прекратят дейността си напълно, напускайки Русия завинаги. Дори и след големи загуби.

Така че Банката на Русия няма богат избор по въпроса на кого да поеме тежестта на работата с чуждестранна валута? Все същата „Газпромбанк“ и максимум 2-3 руски (според произхода на уставния капитал) банки. Мисля, че колективният Запад съзнателно спаси „Газпромбанк“ от блокиране на санкциите, за да си остави „прозорец“, през който е възможно да се извършват операции за закупуване на руски енергийни ресурси.

От картината, която представих, става ясно, че Русия продължава да играе по старите правила: тя продава стоките си за „токсична“ валута и купува внос за нея. В същото време във външната търговия излишъкът на търговския баланс не само не е намалял, но продължава да расте. Експертите на „Блумбърг“ прогнозират, че през 2022 г. Русия може да спечели повече от 320 млрд. долара от износ на петрол и газ, което е с около 35% повече, отколкото през 2021 г. А „Голдман Сакс“ и Институтът за международни финанси очакват рекорден излишък по текущата сметка в Русия през 2022 г. в размер на 205 милиарда долара (почти 1,7 пъти повече от миналата година).

Въз основа на горната оценка на излишъка по текущата сметка валутните резерви на Русия нарастват средно с 0,56 млрд. долара на ден Измина месец и половина от замразяването на валутните активи на Банката на Русия. Следователно валутните резерви през това време се увеличиха с около 25 милиарда долара. Преди по-голямата част от това количество валута щеше да се окаже в баланса на Банката на Русия. Сега тя се натрупва в балансите на много малка група руски търговски банки. Очевидно е, че в един момент от войната със санкциите колективният Запад ще прибере всички тези валутни спестявания. Не мисля, че ще се случи утре. Вашингтон и неговите съюзници ще изчакат, докато Русия има повече спестявания. Може би ще надхвърли 100 млрд. долара. Това ще бъде „адската“ санкция, за която колективният Запад сега благоразумно мълчи.

Но трябва да помним това и да изпреварим врага.

Първо, да доведе до практическо изпълнение предложението на президента Владимир Путин да продава газ за рубли. И да го разшири до петрол и друг руски износ. Второ, избягвайте гигантски търговски и излишък по текущата сметка. От една страна, без изкуствено увеличаване на приходите от износ. От друга страна, чрез увеличаване на вносните покупки. Покупките обаче не са на потребителски стоки, а на инвестиционни стоки (машини и оборудване), необходими за заместване на вноса и възстановяване на разрушената индустрия. Като вариант: покупките на световния пазар на злато могат да се превърнат в допълнителен канал за продажба на големи постъпления от “токсична” валута (например: Китай, който е на първо място в света по добив на злато, годишно купува почти 1000 тона благороден метал на световния пазар).

Предлагам да се въведе строго валутно правило: „токсичната“ валута, която идва в Русия, трябва да се използва за вносни покупки на необходими стоки или злато в рамките на не повече от месец от момента на кредитирането ѝ. И също така постави ограничение за размера на общите натрупвания на “токсична” валута в Русия от 10 милиарда долара.

Превод: В. Сергеев

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар