Каква ще бъде технологичната 2021 г. на Samsung

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2020 г. за Samsung премина с някои запомнящи се технологични премиери, сред които камери с мега-мегапиксели, иновативен дизайн чрез по-широко въвеждане на сгъваемите дисплеи и още по-усъвършенстван S Pen, който видяхме при серията Note20, но и в категорията на таблетите. В началото на 2021 г. обаче е време да отправим поглед към бъдещето, или поне към следващите 12 месеца, през които ще продължаваме да си говорим за някои от най-интересните иновации на Samsung в съвместната ни рубрика #WithGalaxy.

Покрай #WithGalaxy имам възможност да се докосна до някои от най-новите технологични продукти на Samsung, като в това число влизат не само смартфоните и часовниците на компанията. Разказвал съм ви за телевизори, таблети и дори въздухопречистватели. А защо тогава #WithGalaxy? Защото всички те са свързани в една екосистема, управлявана тъкмо през най-личния от тези продукти – смартфона Galaxy в ръката ви.

През 2021 г. няколко теми изглежда ще стават все по-важни за компанията и, въпреки че Samsung не са ми издали роудмапа си за следващите месеци, вече бяха официално очертани някои от основните посоки на компанията.

По-достъпни смартфони със сгъваеми дисплеи

13 galaxyzflip paris fashion week

Започвам с може би най-вълнуващата за мен продуктова категория, особено след срещата ми с Galaxy Z Fold2 миналата есен. Смартфоните със сгъваеми дисплеи преминаха бурно през първата си година на развитие, през втората отбелязаха сериозен прогрес, а сега навлизат в третия си етап. Какъв ще бъде той – предстои да разберем. Но имаме някои съвсем ясни подсказки за това от Samsung, които към момента предлагат най-много такива устройства и изглеждат посветени да развиват категорията и занапред.

Към момента смартфоните със сгъваеми дисплеи все още са запазена привилегия за най-платежоспособните потребители, което винаги се случва с въвеждането на нови технологии на пазара, но изглежда предстои промяна. През декември миналата година Тае Мун Ро, президент на Samsung Electronics и директор на дивизия “Мобилни комуникации”, обяви, че предстои тези устройства да станат по-достъпни. “През 2021 Samsung ще разширява портфолиото си от сгъваеми продукти, така че тази новаторска категория да бъде по-достъпна за всички”, каза той в официалното си изявление. Дали това означава, че ще видим по-достъпна версия (например Lite?) в някоя от сериите Galaxy Z Fold или Galaxy Z Flip, или пък ще бъде представена съвсем нова серия – предстои да разберем.

5G за всички

01 galaxya32 5g 1p

Следващата ясно очертана за 2021 г. тенденция, която всъщност започна още миналата година, е въвеждането на 5G свързаност в повече ценови сегменти. 5G ще стане достъпна технология за по-широк кръг потребители, а това, разбира се, ще се случи с представянето на по-бюджетни смартфони.

Преди броени дни Samsung обяви, че от февруари у нас ще се предлага например Galaxy A32 5G, който до момента е най-достъпният 5G модел на компанията и със сигурност ще допринесе за популяризацията на новото поколение мрежи.

Добрата новина е, че два от българските оператори вече направиха първи стъпки и стартираха своите 5G мрежи, но тепърва през 2021 г. се очакват търговете за допълнителен честотен ресурс, който ще позволи те да се разгърнат.

S Pen!

025 galaxys21 ultra lifestyle cut customize

В началото на 2021 г. Samsung за първи път пренесе стилуса S Pen от серията Galaxy Note към други свои смартфони. Galaxy S21 Ultra е първият модел без Note в името си, който е съвместим със стилус от Samsung. На този етап писалката не е съвсем същата като при Galaxy Note20 Ultra например, като не идва в комплекта и не се прибира в корпуса на апарата, а е отделен аксесоар.

За мен този ход е ясен знак, че нещо интересно се случва и тепърва предстои да се случи, така че ще проследя с интерес как ще се развият нещата в портфолиото смартфони на компанията.

Нови технологии за дисплеите

First-Look-PR DL3 Neo-QLED-1024x682

Друга новина, с която Samsung започна годината, е генерален ъпгрейд в портфолиото им телевизори, които също често намират място в рубриката #WithGalaxy. Компанията обяви, че новите Neo QLED телевизори ще предлагат много по-малки светодиоди, чийто размер е 1/40 от размера на досегашните и позволява панелът да съдържа много повече от тях. По-големият брой светодиоди на същата площ означава по-прецизен контрол на подсветката и предотвратяване на ефекта, при който на границата между светли и тъмни участъци от картината се появява нежелано изтичане на светлина.

Понеже през 2020 г. имах възможност да използвам различни QLED модели на Samsung, при това за по няколко седмици в домашни условия, интересно ми е да направя сравнение с новото поколение и да проверя доколко тези технологични промени се отразяват върху цялостното изживяване.

Другата технология, която Samsung също ще въведе по-широко в портфолиото си телевизори, е Micro LED. Тази серия ще се предлага основно в по-големи размери, а технологията е считана за алтернатива на OLED, която носи качествата, но не и недостатъците й.

Това са само някои от акцентите, които смятам, че ще заемат важно място в технологичната 2021 г. на Samsung и за които ще си говорим все по-често и в #WithGalaxy. Със сигурност не бихме могли да предвидим много от предстоящите анонси, но тъкмо това прави технологичния сектор толкова вълнуващ и постоянно поддържа интереса ни. Разбира се, както винаги, ще се радвам да споделите в коментарите какви са темите и устройствата, които биха представлявали най-голям интерес за вас.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар