Какви знаем за новите варианти на КОВИД? – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от Великобритания обявиха, че местният и по-заразен вариант на коронавируса е мутирал отново. Новините са притеснителни, тъй като настоящата мутация наподобява тази на южноафриканския и бразилския варианти, които успяват да устоят на някои ваксини и да намалят тяхната ефективност, пише Би Би Си.

При лабораторно изследване на проби е открита мутация с име Е484К. Тази промяна може и да повлияе върху ефекта на ваксините, макар настоящите позволени за ползване на територията на Острова да се смята, че ще се справят и с нея.

Учените са категорични, че тази промяна не фигурира във всички случаи на британския вариант, като до момента са намерени едва шепа случаи с Е484К. Здравните експерти посочват, че не е нещо необичайно настоящите вируси да продължат да мутират по начин, който да им позволи по-бързо разпространение, уточнява “Труд”.

Все още не е напълно ясно дали тази мутация наистина успява да избегне напълно ваксините. Ранни проучвания сочат, че Е484К може да игнорира антителата от предишни заболявания.

В същото време проучвания на ваксината на “Модерна” показват, че тя е ефективна и за тази мутация, макар да е по-малко. Още две ваксини – тези на “Новавакс” и “Янсен”, изглежда предоставят някакъв тип защита. Но дори и събитията да се развият по най-неблагоприятния начин, фармацевтичните гиганти могат да променят препаратите и да пуснат в употреба такива, които предпазват и от новите мутации.

Учените посочват, че макар тази мутация да е открита на няколко места по света, независимо една от друга, е обнадеждаващо, че вирусът се променя по един и същи начин навсякъде. Това показва, че има определени “предпочитания”, които могат да бъдат специално таргетирани с ваксините

В последните седмици все повече се обсъжда наличието на нови варианти на коронавируса. 

За вирусите е нормално с течение на времето да мутират и да се появяват нови техни варианти. Вероятността от мутация се увеличава при наличието на множество заразени в една общност. Мутацията означава действителната промяна в генетичната последователност на вируса. Промененият вирус се нарича вариант на оригиналния вирус. Вариантите могат да се различават по една или повече мутации.

Мутациите може да направят вируса по-лесно преносим, да утежнят протичането на заболяването или да повлияят на ефикасността на диагностиката, терапията или на ваксините.

Когато тези варианти увеличават риска за здравето на хората, те се считат за варианти, предизвикващи тревога. Засега първите данни показват, че ваксините вероятно ще работят срещу британския и южноафриканските варианти, които са най-широко разпространени.

Засега СЗО обръща внимание на три нови варианта на SARS-CoV-2. Всички тези варианти включват генетични мутации на шиповидния протеин, срещу който са насочени повечето ваксини. Затова и се наблюдават толкова внимателно.Информацията за тях е обобщена от “Дневник”.4

 

Британският вариант

На 14 декември 2020 г. властите на Обединеното кралство съобщиха за вариант, на име SARS-CoV-2 VOC 202012/01. Този вариант има необичайно голям брой мутации, включващи 17 мутации на шиповидния протеин и вече е основният вариант, циркулиращ в страната. Повече от 60 държави са открили този нов вид в проби от положителни случаи.

Предварителните проучвания предполагат, че новият вид има повишена преносимост. Но показват също така, че няма промяна в тежестта на заболяването (измерена чрез продължителност на хоспитализацията и смъртността в рамките на 28 дни) или поява на реинфекция между различни случаи в сравнение с други варианти на SARS-CoV-2, циркулиращи в Обединеното кралство.

Учени от Великобритания обявиха, че новият вариант на коронавируса е мутирал отново като новата мутация наподобява тази на южноафриканския и бразилския варианти, които успяват да устоят на някои ваксини и да намалят тяхната ефективност.

Южноафриканският вариант

На 18 декември властите в Южна Африка съобщиха за нов вариант, наречен 501Y.V2. През ноември рутинното секвениране от здравните власти в Южна Африка установи, че този нов вариант на SARS-CoV-2 до голяма степен е заменил другите, циркулиращи в провинциите Източен Кейп, Западен Кейп и Квазулу-Натал.

 

Предварителните проучвания показват, че вариантът е свързан с по-висок вирусен товар, което може да предполага потенциал за повишена предаваемост. Но този, както и други фактори, които влияят на предаваемостта, подлежат на допълнително проучване. Освен това на този етап няма ясни доказателства, че новият вариант е свързан с по-тежко заболяване или по-голяма смъртност. Необходими са допълнителни изследвания.

Датският вариант

Вариант на SARS-CoV-2, наричан Cluster 5, е свързан с инфекция сред отглежданите във ферми норки, впоследствие предадена на хората. 17 милиона норки бяха избити в Дания през ноември 2020 г. Датските власти са идентифицирали само 12 случаи на заразени и изглежда той не се е разпространил повече.

В резултат на предварителни проучвания, проведени в Дания, има опасения, че този вариант може да доведе до намалена вирусна неутрализация при хората, а това потенциално може да намали степента и продължителността на имунната защита след заразяване по естествен път или ваксинация. Продължават проучванията за оценка на неутрализацията на вируса сред хората с този вариант.

Бразилският вариант

Вариантът P.1 има над десетина промени, няколко от които се намират върху шиповидния протеин. Поради това изследователите смятат, че щамът вероятно се предава по-лесно, пише “Вашингтон пост”. Съществуват и предварителни доказателства, че антителата може да не разпознаят варианта P. 1, което може да доведе до повторно заразяване. В момента няма сериозни доказателства, които предполагат, че ваксините няма да работят срещу него. Учените обаче повдигнаха възможността този вариант да успява да избягва антителата, което би повлияло на ефективността на настоящите ваксини.

“Moderna” обяви, че ще разработи нова ваксина, съобразена с подобен вариант, в случай че се наложи да актуализира медикамента си.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар