Какво всъщност не казват лекарите по физикална и рехабилитационна медицина на пациентите в Bългария?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уважаеми пациенти, в последните дни станахте свидетели на изключително неприятни събития като протести на кинезитерапевти и рехабилитатори, медийни престрелки между лекари по физикална и рехабилитационна медицина и рехабилитатори и кинезитерапевти, чухте откровени лъжи по повод на  исканията за достоен труд на последните.

Простата истина е, че не желаем да хабим нерви, емоции и енергия в това, вместо да ги пренасочим към дейности, които ще повишат грижата и качеството ни на работа с Вас!

Не го желаем, но сме принудени!

 

П ринудени сме да се борим и отстояваме правата си на квалифицирани кадри в областта на рехабилитацията, които на всякъде в Европа и по света ни се полагат по презумпция и образователен ценз.

Навсякъде по света ние, кинезитерапевтите и рехабилитаторите сме физиотерапевти (с изключение на малко на брой държави, в които носим името кинезитерапевт).

Като доказателство за това твърдение имаме не само нормативни документи и учебни планове на колегите от различни държавни, не само регламент за привеждането и приравняването ни с тях от Европейски институции, от Световната конфедерация на физиотерапевтите, но разполагаме и с дипломи на наши колеги, реализирали се зад граница, на които пише ФИЗИОТЕРАПЕВТ. Разполагаме с тези доказателства и още много в подкрепа на нашите искания, които ще предоствим пред съответните компетентни и заинтересовани органи и министерства.

Искаме да знаете твърдо и категорично от нас и да не допускате да ви заблуждават, че НЕ искаме да ставаме лекари! КАТЕГОРИЧНО НЕ! Искаме просто едно наименование на двете в момента съществуващи близки професии – рехабилитатор и кинезитерапевт, които да се обучават в едно професионално направление, както и закон за съсловна организация, която да ни защитава. Не вярвайте и не допускайте да ви заблуждават, че искаме да работим без всякакъв лекарски контрол, дори и през ум не ни е минавала подобна идея. Смятаме, че е редно вие, нашите пациенти да минават първоначален преглед при лекарите по физикална и рехабилитационна медицина, да ви направят съответната диагностика, да ви назначат и проведат дори електролечението, както и да ви изпишат съответните препоръки за рехабилитация, НО ОТТАМ НА СЕТНЕ, ВИЕ ДА ИМАТЕ ПРАВО НА ИЗБОР! Да можете свободно да идете в който кабинет, при който физиотерапевт вие пожелаете, а не при този, който работи в съответното ДКЦ или санаториум. Ако тази реформа бъде осъществена, то тогава спокойно вие, които живеете в малките населени места няма да се налага да пътувате ежедневно или да се налага да си осигурявате престой другаде, само за да може да проведете курса си на лечение по рехабилитация. Ще се налага единствено да отидете на първичен преглед при лекаря по физикална и рехабилитационна медицина, след което ще се върнете в населеното си място и ще можете да проведете процедурите си при физиотерапевта, който вие предпочитате или ви е повсеместен (най – близко в или до вашето населено място). За лекарите по физикална и рехабилитационна медицина това обаче ще е проблем, защото на тях ще бъдат остойностявани само прегледите, а не както до сега ние работим, на тях се плаща освен прегледа и целия рехабилитационен курс, а нас ни плащат минимални заплати според минималния осигурителен праг за съответната професия.

Уважаеми пациенти, ако реформата, която искаме бъде осъществена, единствената промяна за вас ще е в това, че ще имате право на избор, широкообхватност по райони и малки населени места от специалисти физиотерапевти, което неминуемо ще доведе и до  по – добри резултати за здравето ви.

Ние ще продължим да работим, както и до сега с лекарите специалисти в различни области на медицината, така че да ви осигурим максимално качество на възстановяване и повишим вашето качество на живот! Желаем за вас Европейски условия за получаване на качествена рехабилитация!

 

Благодарим ви, уважаеми пациенти,  за доверието и подкрепата!

 

Асоциацията на физиотерпевтите в България, както и всички нейни членове –  кинезитерапевти и рехабилитатори

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар