Какво да направим ако ни откраднат телефона – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С настъпването на лятото, зачестяват пътуванията и екскурзиите, а това може да се окаже златна мина за крадците. Препълнените фестивали, стадиони и заведения предоставят възможности за кражба на телефоните на неподозиращи жертви. В миналото престъпниците крадяха смартфони, за да ги продадат с цел бърза печалба, но днес те са по-заинтересовани да ги използват, за да получат достъп до банковата ви сметка.

Експерти по измамите предупреждават нова схема, която започва да се разпространява из Европа. При нея престъпниците се навъртат зад хората на оживени места като барове и дори на улицата и ги наблюдават как въвеждат паролата на телефона си. След това те открадват телефона и получават достъп до устройството и до всички приложения, които паролата пази.

Ето пет експертни съвета за това как можете да защитите парите си, ако телефонът ви бъде откраднат или банковите ви данни станат обект на интерес от крадци:

1. Активирайте защитата на откраднато устройство

Много хора, чиито телефони са откраднати, вярват, че информацията им ще бъде в безопасност, ако достъпът до нея се осъществява чрез биометрични данни – например чрез лицето или пръстовия им отпечатък.

За съжаление това не е така. Въоръжен с кода за достъп на телефона, крадецът обикновено може да деактивира тези настройки или да промени лицето или пръстовия отпечатък със своя собствен.

Експертът по измамите Джейк Мур, глобален съветник по киберсигурност в ESET, наскоро разказа за нова функция на iPhone-ите, наречена защита от откраднато устройство, която потребителите могат да използват.

Това означава, че когато телефонът се намира на непознато място (а не в дома или на работа на собственика му), достъпът до кредитните му карти може да бъде осъществен само с помощта на Face ID или Touch ID, а потребителят няма да може да въведе парола като “резервна” опция. Освен това се предвижда и забавяне с един час на някои действия, като например промяна на паролата на телефона, което дава повече време да се съобщи, че той е откраднат.

За да използвате защитата от откраднато устройство, трябва да разполагате с iPhone с iOS 17.3 или по-нова версия. Отидете в Настройки > Парола и разпознаване на лице > Защита на откраднато устройство.

2. Съобщете за кражбата

Ако телефонът ви съдържа банкови приложения или идентификационни данни, трябва да го съобщите на банката си възможно най-скоро. Крис Ейнсли, ръководител на отдел “Риск от измами” в Santander обяснява: “Следваме специфични процедури, за да помогнем на клиентите в този сценарий и да защитим техните данни”. Трябва също така да съобщите, че телефонът е откраднат и чрез вашия мрежови оператор, за да може номерът да бъде блокиран.

Може да е полезно да си запишете серийния и IMEI номера на телефона, за да докладвате за кражбата и на производителя на телефона или местния представител. Това ще помогне за блокирането на телефона и маркирането му като откраднат, в случай че престъпникът се опита да го продаде.

3. Настройте няколко потребителски профила на телефона си

Потребителските профили са полезен начин, който може да помогне на потребителите на Android да скрият банковите си приложения от престъпниците.

Телефоните с Android позволяват създаването на няколко потребителски профила. Това би могло да ви позволи да “скриете” банковите си приложения във втора версия на началния екран, която се използва само от време на време – намалявайки риска престъпник да види, че имате такива и ги отваряте.

Той предлага да имате основен потребителски акаунт (напр. ‘първо име’), който може да се използва през повечето време и има един код за достъп или отключване с пръстов отпечатък. След това друг потребителски акаунт (напр. личен) може да има друг код за достъп и отпечатък от палеца ви, например.

По този начин, ако телефонът ви бъде откраднат, има вероятност крадецът да влезе в основния ви профил, но няма и да разбере, че имате друг. Малко вероятно е крадците да са наясно с втория профил, в който се намират банковите ви приложения, и това може да ви спечели известно време, докато съобщите за кражбата на телефона си.

4. Поставете парола на SIM картата си

Ако измамниците не могат да влязат в телефона ви, те все още могат да получат достъп до голяма част от информацията ви, като просто поставят SIM картата в друго устройство.

Можете да ги спрете, като изисквате да въведат ПИН код за достъп до вашата SIM карта.

За iPhone можете да зададете ПИН код на вашата SIM карта, като отидете в Настройки > Мобилни данни > SIM карти > SIM парола.

За телефоните с Android това ще стане в Настройки > Свързване > Настройки на SIM.

5. Изключете известията при заключен екран

Когато крадци откраднат телефон, те често трябва да въведат код, изпратен до онлайн банкирането или в текстово съобщение, за да одобрят преводи на пари или покупки.

Поради това е добре да настроите известията си, включително текстовите съобщения, да не показват предварителен изглед, когато екранът ви е заключен. Това ще помогне, ако престъпникът е откраднал телефона от ръката ви, докато е бил отключен, и не е записал паролата ви.

След като разрешат заключването на телефона, те няма да могат да виждат съобщенията, изпратени на телефона ви, докато още не са отворени, пише fakti.bg.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар