Какво е „пътна хипноза“ и как да я избегнем? – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хроничната умора и липсата на сън са пряко свързани с явлението, наречено пътна хипноза. При него водачите са разконцентрирани, а реакциите им са забавени. Освен това често пътната хипноза преминава в микро сън, който е още по-опасен.

Хроничната умора може да доведе до хипноза на пътя. Водачът изпада в това състояние поради дълго пътуване и монотонно шофиране. В такава среда мислите на водача са склонни да блуждаят и концентрацията му от пътната обстановка рязко спада. Следователно след пътуване човек дори не може да си спомни какво се е случило по време на самото шофиране. Хипнозата на пътя е изключително опасна, защото при нея водачите много лесно губят концентрация.

Освен това уморен шофьор, който изпада в т.нар. пътна хипноза, лесно може да премине към състояние на микросън, който продължава от 0.5 до 3 секунди, което е още по-опасно и често води до злополуки. Лекарите предупреждават, че липсата на сън и умората, които са основни предпоставки за пътната хипноза, увеличават и риска от здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Според лекарите е по-добре шофьорите да избягват шофирането в часовете от деня, когато обикновено спят, пише automedia. Също толкова важно е да се научите да разпознавате собствените си признаци на сънливост и да правите чести почивки по време на дълги пътувания, поне веднъж на два часа.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар