Какво знаем за най-новият британски танк Challenger 3

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Без много шум Великобритания представи своя нов танк Challenger 3. Още с първите снимки на машината стана ясно, че той прилича повече на модернизиран Challenger 2. В това твърдение има истина, защото бойната машина ще бъде произведена чрез преобразуване на съществуващи танкове Challenger 2.

Какви са разликите?

Challenger 3 има изцяло нов купол с подобрен корпус. Най-значимата промяна от Challenger 2 към Challenger 3 е замяната на основното 120 mm нарезно оръдие L30A1.

Вижте как изглеждат Challenger 3 и Challenger 2 >> >> >>

Британците са преминали към немското 120 mm гладкоцевно оръдие на Rheinmetall, сходно с монтираното на Leopard 2A6/A7.

Това улеснява драстично логистиката за Лондон, тъй като новият танк става съвместим с широка гама от снаряди на НАТО. Освен от Leopard-2, немското гладкоцевно оръдие се ползва с малки модификации от американския M1 Abrams, японския Type 90 и корейския K1.

Нещо повече, оръдието на Challenger 3 е идентично с това на бъдещия немски танк Panther KF51. Войната в Украйна показа, че логистиката и производството на боеприпаси не са за подценяване.

Плановете на британската армия са да модернизира 148 танка Challenger 2 за “около 1,3 милиарда паунда” до Challenger 3.

Друго важно подобрение е свързано с теглото. Последните вариации на Challenger 2 тежаха 75 тона, а Challenger 3 е 66 тона.

Новият купол на танка ще е с подобрена модулна броня. Challenger 3 ще се възползва от подобрена система за окачване, която използва газ под налягане (азот) и течност за смекчаване на превозното средство и екипажа от неравномерно пътуване. Двигателят е модернизиран, но очевидно ще остане на същото ниво от 1200 конски сили. 

Добавянето на термични мерници от трето поколение само по себе си ще бъде голямо подобрение спрямо Challenger 2. Командирът на танка и стрелецът ще имат стабилизирани термични прицели, докато командирът ще разполага с топлинен панорамен мерник.

Новият танк ще има и активна защита, като Лондон не дава повече информация за нея. В най-добрия случай тя ще може да защитава машината от дронове и антитанкови-ракети.

Challenger 3 е дългоочакван ъпгрейд за британската армия, но още сега има въпросителни относно малкото количество подобни машини и дългия срок за ъпгрейд.

До 2030 година Лондон ще има 148 бройки Challenger 3, но това е по-малко от една десета от броя на танковете, които руската армия е загубила в Украйна. Други експерти обаче се питат дали времето на танка не е отминало. Дори модерните западни машини се оказват лесна плячка за евтини дронове камикадзета.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар