Какво значи да си маниак по енергийни спестявания?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тъй като собствениците на жилища инвестират в слънчеви панели, зарядни устройства за електромобили, термопомпи и батерии, много откриват, че малките промени в консумацията на ток могат да доведат до пристрастяване.

Когато местната компания за комунални услуги на Кевин Ууд започна да предлага на клиентите пари в замяна на потреблението на по-малко електричество, бащата на едно дете водеше битка. Ууд, който живее в Хемпшир в Южна Англия, искаше да постигне спестявания, като същевременно облекчи пиковото търсене на енергия. Но някои неща – като тийнейджърите – са дори по-трудни за управление от електрическите мрежи с максимален капацитет. Ето какви интересни факти установи Bloomberg green по темата.

“Опитахме се да кажем: “Вижте, нека не използваме вашия Xbox за един час”, казва Ууд. “[Работи] веднъж. Но всички се съгласихме да не правим това отново.

Дипломацията е само една част от “енергийното настройване: на Ууд за домашно произведената енергия. Той има слънчеви панели, батерия и електрическа кола. Следва термопомпа, след като газовият котел протече. Но инсталирането на цялата тази технология беше само етап първи – сега Ууд не може да спре да й обръща внимание. Той проследява най-евтиното време за използване на електричество и планира прането, готвенето и зареждането на семейството си в съответствие. “Много съм горд от факта, че ще бъда нетен отрицателен просюмър с моето електричество”, казва Ууд. “Аз всъщност връщам енергия в мрежата.”

Ууд е част от нова група от супер проактивни, супер ангажирани клиенти на електроенергия. Слънчевите панели, домашните батерии и други енергийно ефективни устройства са по-евтини и по-достъпни от всякога. По-високите сметки за електроенергия правят всички по-наясно с потреблението на електроенергия, а ютилити компаниитее предават ценови сигнали под формата на по-ниски цени, когато търсенето е ниско, и високи стойности щом търсенето е високо. Заедно тези фактори създават нов клас потребители: Наречете ги “маниаци на домашна енергия”. Засега това е ниша, но в изживяването на маниаците има уроци за всички и за комуналните услуги.

Връзката между ютилити компанията и клиента обикновено е еднопосочна улица: комуналното предприятие предлага цена, потребителят я плаща и използва доставената енергия. Но тъй като електрическите мрежи се отдалечават от изкопаемите горива, съпоставянето на търсенето и предлагането става все по-голямо предизвикателство. Комуналните компании настояват клиентите да оптимизират потреблението на енергия според нуждите на мрежата и около периоди на пиково търсене, докато клиентите започват да допълват мрежата с устройства, които генерират и съхраняват електричество по домовете.

“Решенията и действията, които хората предприемат като потребители, имат по-голямо въздействие върху енергийната система”, казва Мари Клер Бризбоа, старши преподавател по енергийна политика в Университета на Съсекс.

И така, как да направите скок от енергиен клиент до енергиен маниак (терминът на английски е “nerd”, бел. ред.)? Много хора го описват като малък тласък – като изместване на времето за пране, за да се възползват от по-евтините цени на електроенергията, или добавяне на изолация за подобряване на енергийната ефективност. Това е като първа стъпка. За Джон Смили, на 37 години, това беше, когато старата газова печка на семейството му се повреди през 2018 г. Замяната й с по-нов модел накара Смили също да надстрои прозорците и изолацията в дома си в Индиана, САЩ.

“Тогава започнах да си мисля: “Какви са следващите стъпки тук?”, казва той. Семейството добави бойлер с термопомпа и в крайна сметка и нова термопомпа. По негово изчисление емисиите на въглероден диоксид в техните домакинства са намалели с почти 50% между 2022 г. и 2023 г., докато общото им потребление на енергия е около една трета от това, което е било преди.

След като технологията бъде инсталирана, енергийните маниаци казват, че няма връщане назад. Гледането на свободното електричество, което тече в къщата ви – и оптималното му използване – е нищо друго освен пристрастяване. “Ако някой ви каже, че получава слънчева енергия и след това просто я напусне, ще се учудя”, казва Даян Патмор, 50-годишен ИТ работник и майка на две деца от Нортхамптъншър в Обединеното кралство. “Мисля, че със сигурност през първите няколко месеца ще сте обсебени”, категорична бе тя.

Не се изисква техническо ноу-хау; нито е много математика. За Крис Морган, 35, църковен оперативен мениджър в Дърам, северна Англия, три е магическото число – 3 киловата. Толкова може да се разреди неговата домашна батерия във всеки един момент, така че четиричленното семейство на Морган се опитва да поддържа потреблението на енергия под това ограничение. Те използват мрежата, за да зареждат батерията и своя електромобил между 12:30 сутринта и 4:30 сутринта, когато електричеството е евтино. През деня те се опитват да използват съхранената енергия вместо скъпата енергия в пиковите часове от своята комунална мрежа. Междувременно енергията от слънчевите панели на покрива отива направо в мрежата на по-висока цена, отколкото са платили. Спрямо евтината енергия за една нощ. На практика семейството купува евтино и продава скъпо електричество.

Основният сблъсък идва по време на вечеря, която изисква както електрическата кана (3kw), така и електрическата фурна (2kw). “Понякога ще кажа: “Защо просто не [оставим чайника да свърши], преди да включим фурната, за да не се налага да внасяме от мрежата”, разсъждава Морган.

Пътешествието с киловатчасовете


Тласъкът на Морган към манията за домашна енергия беше закупуването на електрическа кола Nissan през юни 2021 г. “Наистина никога не съм се замислял колко енергия използвам, преди да имам електромобил”, казва той. “Това не е нещо, което някога ми е минавало през ума.”

Електрическите автомобили са вид портал за много енергийни маниаци. За Робърт Вер, 62, който живее в селска част на Северна Германия, получаването на Volkswagen e-Golf през 2020 г. доведе до слънчеви панели, след това до интелигентен измервателен уред за проследяване на потреблението на електроенергия. Сега той и съпругата му обмислят усилено кога точно да заредят електромобила си, за да се възползват от безплатната енергия, генерирана от панелите, и да наблюдават други уреди почти толкова внимателно.

“Винаги можете да видите точната консумация на електроенергия, която имате в момента”, казва Вер. “Това води до мисли, в които казвате: “Човече, как да използваме съдомиялната?” Изведнъж можете да видите колко изразходва чайникът. Тотално ме притеснява, щом го включите.

В допълнение към спестяването на пари на потребителите – и събуждането на тяхното любопитство – тази версия в малък мащаб на това, което комуналните услуги наричат “огъващо се натоварване” (load flexing). Това може да бъде ключова за управлението на енергийна мрежа с непостоянни енергийни източници, смята Майк Фел, старши научен сътрудник в Енергийния институт на UCL в Лондон. Оптимизирането на търсенето може също така да намали необходимостта от харчене на долари на данъкоплатците за изграждане на нови източници на енергия.

“Все по-често има възможност да се предлагат нови услуги и да се предоставят фини нива на контрол, което е привлекателно за много хора или за подобряване на комфорта, или защото е нещо интересно за игра”, обяснява Фел. “Това може да бъде доста овластяващо за хората, които имат способността да се ангажират с подобни дейности.”

Появиха се онлайн общности на енергийни маниаци, които предлагат място за размяна на съвети. В Обединеното кралство собствениците на термопомпи се събират на уебсайт, наречен Heat Pump Monitor, за да сравнят своя COP или коефициент на ефективност. По същество това е мярка за това колко единици топлина произвежда термопомпата за единица входяща мощност – колкото по-голямо е числото, толкова по-ефективно е устройството. 7kw термопомпа Vaillant Arotherm+ в Mytchett, Surrey, в момента е лидер по ефективност. Със среден COP от 4,6 през изминалата година, той е в най-горния край на това, което производителите казват, че потребителите могат да очакват.

Наистина голяма част от това да си енергиен маниак е да влияеш на другите. 35-годишният Том Брей започна да проследява потреблението на енергия в дома си, след като му инсталира термопомпа през 2021 г. Тя произвежда COP от 3,4, от което той е доволен. Това означава, че той плаща приблизително същото като някой с газов котел, а домът му от 19-ти век не е от най-лесните за отопление. Преди три години Брей започна да споделя показанията си за ефективност и подробности за настройките на жилището си в канал в YouTube https://www.youtube.com/c/TomBray-LowCarbonLifestyle , където най-популярният му видеоклип (“Как се справи нашата термопомпа при рязкото застудяване?”) има повече от 100 000 гледания. Той също така се превърна в нещо като местен гуру. Брей изчислява, че е показал на 20 съседи термопомпата си и поне трима впоследствие сами са си купили такава.

Последният голям въпрос пред домашните енергийни маниаци е автоматизацията.

Компютъризирана система може да измерва времето за потребление на енергия до секунда въз основа на ценообразуване, време от деня и потребителски навици. Може да бъде програмиран да изпраща евтина електрическа енергия от мрежата до включен в електрическата мрежа електромобил за през нощта, например. Или да зарежда батерия от слънчеви панели, след като собственикът на дома отиде на работа, след което да я пусне в кухнята по време на вечеря. Редица компании, включително Tesla и Google, започват да играят в това пространство, обещавайки да опростят управлението на домашната енергия за потребителите, които имат оборудване, но нямат интерес да го наблюдават. Засега обаче домашната енергийна автоматизация също е до голяма степен на принципа “Направи си сам”.

Това е, върху което Брам Клейс планира да се съсредоточи, след като приключи с подобряване на енергийната ефективност на къщата си, процес, който включва поставяне на по-добра изолация, добавяне на повече слънчеви панели и инсталиране на вентилатори на тавана, за да поддържа къщата по-хладна през лятото. 50-годишният Клейс, който живее със съпругата си и седемгодишния си син на юг от Брюксел, вече има термопомпа, електрическа кола и слънчеви панели, но старата му настройка изискваше някой да забележи, когато навън е слънчево, и след това да се втурне да включи контакта в колата, ако искаха да се възползват от свободните слънчеви електрони.

“След това нахлуват някакви глупави облаци и производството на слънчева енергия намалява, но вие продължавате да зареждате колата си и извличате пикова енергия от мрежата, когато не е необходимо да правите това”, обяснява той.

Клейс и съпругата му използват четири приложения, за да управляват всичко – едно за колата, едно за слънчевите панели, едно за термопомпата и едно за електромера. Но той планира да купи прост компютър, наречен Raspberry Pi, за да рационализира нещата. Новата система ще свърши работата вместо тях: ще зарежда колата, когато слънчевите панели произвеждат най-много енергия или когато енергията от мрежата е най-евтина. “Ние сме маниаци на енергия”, казва Клейс. “И на двамата ни пука много, но също така имаме и други неща за вършене, освен просто да гледаме нашите приложения.”

Сара Чембърс, 52-годишна майка на три деца от Южен Уелс, осъзна, че семейството й може да спести “значителна сума пари”, като инвестира в зарядна станция за кола, слънчеви панели и батерия. Следващият й проект е да създаде компютър за домашен асистент (също базиран на Raspberry Pi), за да автоматизира енергийния мониторинг на домакинството. Чеймбърс също избра ценови план с нейната помощна програма Octopus Energy, която автоматично изпраща енергия към нейния електромобил, когато цените са ниски. “Вместо някоя покровителствена компания, която ви казва, че ви съжалява и нещата ще се оправят, те всъщност ви дават възможност да си помислите: “Мога да променя това”, обяснява тя.

Ограничен брой хора ще наблюдават множество приложения и проактивно ще променят поведението си, казва Ребека Диб-Симкин, главен продуктов директор в Octopus, която е възприела динамично ценообразуване на енергията. Една от опциите, които предлага на домакините в Обединеното кралство, включва ценообразуване, което се променя на всеки половин час с цената на енергията на едро; други планове предлагат евтина енергия в извън пиковите часове или плащания за продажба на енергия обратно към мрежата в пиковите търсения.

Клиентите, които избират този вид променливо ценообразуване, обикновено са по-богати, с време и търпение да се занимават с домовете си. Но тяхното майсторене крие ценни уроци, казва Диб-Симкин: Това доказва, че домовете могат да бъдат източник на енергия и могат да използват енергия по начин, който “вгражда” повече гъвкавост в енергосистемата.

“Не се занимавам с опити да спестя пари за шофьорите на Tesla”, казва тя. “Занимавам се с намаляване на разходите за енергия за всички, но мога да го направя само като работя с хора, които имат електромобилите и хардуера на първо място.”

Обсебеността на някои енергийни маниаци се ражда и по необходимост. Когато зъболекарката Саде Акиоде се върна в Лагос, Нигерия, след много години практика в САЩ, тя искаше да се увери, че има надеждно енергийно захранване в дома си. Първоначалната домашна настройка на Акиоде включваше бензинов генератор, батерии със сухи клетки и инвертор, който взема енергия от генератор или слънчеви панели и я преобразува за домашна употреба. Но генераторът продължаваше да се поврежда, така че през 2020 г. тя го замени със слънчеви панели и по-издръжливи литиево-йонни батерии. За да се откачи от малкото енергия от мрежата, която използва, Akiode сега превключва своите климатици за модели, които могат да работят със соларни инвертори.

Следващата стъпка на Акиодее е да добави втори инвертор и още слънчеви панели, така че да може да управлява своите климатици и водна помпа напълно извън мрежата. В страна като Нигерия, където електроснабдяването е ненадеждно, повече хора трябва да се обръщат към слънчевата енергия, казва тя: “След като разполагате с инфраструктурата си, за да я уловите, слънчевата енергия е безплатна.”

Прекъсванията на тока също са често срещани в Южна Африка, където търсенето изпреварва предлагането толкова често, че Eskom, обществената комунална компания в страната, прилага това, което е известно като “намаляване на натоварването” (load shedding) за до 12 часа на ден. 75-годишният Пол Спенсър живее в село в Западен Кейп, в къща със слънчеви панели и батерия, която да използва по време на рутинните прекъсвания.

Спенсър и съпругата му имат остро разбиране за потреблението на електроенергия от своите уреди. Сушилнята, например не е решение. “Това всъщност задейства инвертора и след това всичко изгасва”, казва той. Тайното оръжие на Спенсър е приложение за смартфон, което му позволява да наблюдава потреблението на енергия в къщата и бързо да зарежда батерията, дори дистанционно, ако бъде обявено прекъсване в последния момент.

В Южна Африка по-богатите потребители като Спенсър могат да си позволят домашни енергийни технологии, което ги прави по-добре подготвени да се справят с прекъсвания на тока. (Неговата домашна настройка струваше 100 000 ранда, или около 5200 долара, но щеше да струва повече, ако синът му не се беше справил с инсталацията.)

Колкото и глобалната енергийна система да е неравнопоставена – 775 милиона души живеят без електричество, докато други консумират многократно повече от средното за света – преминаването към електрическа, децентрализирана енергия поставя нови предизвикателства пред справедливостта, казва Матю Ханън, професор по бизнес и политика за устойчива енергия в университета Стратклайд в Шотландия. Решаването кога да се използва захранване зависи от гъвкавостта, която може да не е достъпна за тези, които са болни или се грижат за малки деца или възрастни хора. И докато слънчевите панели, термопомпите и батериите позволяват на техните собственици да отключат спестявания, те също струват пари, вложени предварително.

“Големият въпрос е как да изравним условията и да гарантираме, че хората имат равен достъп до ползите от това”, казва Ханън. “Като платци на сметки и като данъкоплатци, ние всички плащаме за тази трансформация. Но някои хора се възползват повече от интелигентната революция, отколкото други.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар