Какво и как работи кандидатът за главен прокурор Иван Гешев?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпросът за качеството на обвинителните актове на единствения кандидат за главен прокурор, чийто избор предстои утре, беше повдигнат от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров шефът на ВКС поиска детайлна информация за работата на Гешев, за да могат членовете на Висшия съдебен съвет да придобият представа за качеството на работата, а не само за количеството.

В нещо като отговор на искането на Панов комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС публикува на сайта си обобщена информация.

От оповестените данни става ясно, че последната атестация с комплексна оценка за Гешев е извършена през 2014 г. и тя отразява работата му в периода 2009-2013 г. След този период „няма данни за влошаване качеството на работата му, а за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм, за което прокурор Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ със заповеди на главния прокурор от 2015 г., 2016 г. и 2017 г.“.

Пак според данните на Прокурорската колегия близо две години – от юли 2014 до май 2016 г. Иван Гешев е работил само по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

За този период единственият кандидат за главен прокурор е произвел 10 821 листа. Това е обемът на обвинителния акт по делото. След май 2016 г. Гешев е командирован в специализираната прокуратура, на която става административен ръководител.

В писмото на ВСС няма данни за дейността на Гешев в последните три години, в които той беше и зам.-главен прокурор. За сметка на това подробно са описани броят дела и резултатите по тях по време на работата му в Софийска градска прокуратура в периода 2006-2009 г. Според оповестените данни в този период работата на Гешев е довела до 233 осъдени лица, с влязъл в сила съдебен акт. Каква част от тях обаче са споразумения не става ясно.

трансмедиа

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар