Какво какво могат да си позволят пенсионерите с великденския бонус – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започва изплащането на добавките на пенсионерите за Великден

Колко пари ще получат възрастните хора и за какво ще им стигнат в магазинa провери екип на „Тази сутрин“. С Румяна и икономистът Георги Вулджев отиваме заедно на пазар, за да разберем дали добавката от 70 лв. ще ни стигне, за да подготвим празничната трапеза.


„Цените вече скачат невероятно и едва ли със 70 лв. може да се направи великденска трапеза такава, каквато сме си позволявали да си направим. Примерно, доматите едва ли ще има за шопска салата, защото цената на доматите е прекалено висока за мене“, каза Румяна.

Добре си правим сметката, за да купим хранителните продукти на най-ниска цена. Взимаме гъби на килограм, защото в тарелката са много скъпи.

Агнешкото месо традиционно за великденската трапеза е най-скъпо в списъка ни с покупки.

Цената на агнешкото – 25 лева, само за килограм и половина, 70 лева са отишли. Въобще на такава цена агнешко никой не може да си позволи, казва Румяна.

С наближаването на празниците цените могат и да се увеличат, прогнозира икономиста Георги Вулджев. Според него обаче поскъпването ще е минимално на фона на високата инфлация.

„Със сигурност ситуацията става все по-зле от гледна точка на инфлацията и това не е проблем, който може да се реши само с даване на някакви помощи. Цялостната прогноза и за близката една година, нали и за следващата пролет, уви, не изглежда добре въобще в момента“, обяснява Вулджев.

Според Румяна приоритет в пазаруването на пенсионерите е цената, а не качеството на продуктите.

Така след като сме купили продукти за великденската трапеза и сме взели и по нещо за внуците, търсим боя за яйца.

След като приключихме с пазара се оказа, че половината от бюджета ни от 70 лв. е похарчен за агнешко месо. Успяхме да купим продукти, с които да приготвим великденски обяд за трима души, а сметката ни излезе около 75 лв.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар