Какво ново при „забравените“ покрити облигации?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проект на Закон за покритите облигации може да разшири възможностите за инвестиции в икономиката. Това става ясно от мотивите към законопроекта, публикуван за обществено обсъждане преди ден. Въвеждането на новия закон в националното законодателство се налага, заради изисквания на Директивата за покритите облигации.

Въпреки факта, че повечето от по-новите държави членки на ЕС нямат стабилен пазар на покрити облигации по време на въвеждането на рамката за покрити облигации, значителен брой от тях, включително България, имат съществуваща правна рамка като част от националното законодателство.В България от 2000 г. действа Законът за ипотечните облигации, който урежда емитирането на един от най-типичните видове покрити облигации – тези, емитирани на основата на банков портфейл от ипотечни кредити. След приемането му обаче са издадени само 29 емисии на ипотечни облигации на обща стойност 270 милиона евро, като последната бе емитирана през 2015 г. и погасена през 2019 година.


„Двадесет години след въвеждането на Закона за ипотечните облигации, българският пазар на покрити облигации е неактивен независимо от факта, че пазарът на жилищни кредити нараства през последните години, че банковите лихвени проценти са по-високи от тези в повечето страни от ЕС и че има положителна тенденция в българския индекс на цените на жилищата“, отбелязват вносителите на законопроекта. Според тях причините за това състояние на пазара на ипотечни облигации са преди всичко свързани с факта, че българският банков сектор е силно ликвиден, т.е. участниците на пазара имат достъп до други източници на финансиране, които може да са по-евтини, по-лесни за структуриране или по-достъпни към настоящия момент в сравнение с емитирането на покрити облигации. Наред с това има и съображения от чисто нормативно естество.

Изискванията на Директивата относно покритите облигации трябва да бъдат въведени в българското законодателство в срок до 8 юли 2021 г., като разпоредбите на закона следва да започнат да се прилагат най-късно от 8 юли 2022 г.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар