Какво означава да си асексуален? – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не всички са съгласни с определението за асексуалност. Това е спектър. Асексуалният човек изпитва малко или никакво сексуално привличане, но може да участва в сексуална активност.

Асексуалността е сексуална ориентация, като да си гей или хетеросексуален.Спектърът на асексуалността съдържа голямо разнообразие в преживяванията на хората за привличане и възбуда и желания за взаимоотношения.


Приблизително 1 процент от населението е асексуално, въпреки че експертите смятат, че броят им всъщност може да е по-висок.

Тази статия разглежда какво е асексуалността, какво не е и някои от спектрите, с които хората могат да се идентифицират.

Какво е асексуалност?

Опитът да бъдеш асексуален е различен сред хората.

Асексуалността е сексуална ориентация, точно както хомосексуалността, бисексуалността и хетеросексуалността. Това е едновременно идентичност и спектър. Асексуалните хора понякога са известни като асо или накратко аса.

Според The ​​Trevor Project спектърът на асексуалността е общ термин, който описва различни начини, по които човек може да се идентифицира. Докато повечето асексуални хора нямат особен интерес към секса, те могат да изпитват романтично привличане. Други може и да не изпитат

Асексуалните хора имат същите емоционални нужди като всички останали. Повечето ще желаят и ще формират емоционално интимни отношения с други хора. Асексуалните хора могат да бъдат привлечени от същия или друг пол.

Асексуалният спектър има две ориентации ; сексуална ориентация и романтична ориентация.

Асексуалните хора имат същите емоционални нужди като всички останали. Всеки е различен и начинът, по който хората удовлетворяват тези нужди, варира значително.

Някои асове може да искат романтични връзки.

Други асове предпочитат близките приятелства пред интимните връзки. Някои ще изпитат възбуда, а други ще мастурбират, без да имат интерес да правят секс с друг човек.

Някои асексуални хора не искат да имат сексуален контакт, докато други може да се чувстват „сексуално неутрални“. Други – ще участват в сексуален контакт, за да постигнат емоционална връзка.

Други общи идентичности, които попадат в асексуалния или ароматния спектър, включват:

Aromantic

Aromantic е романтична ориентация , която е различна от сексуалната ориентация. Въпреки че двете са преплетени за повечето хора, те са различни.

Аромантичните хора изпитват малко или никакво романтично привличане. Те предпочитат близки приятелства и други неромантични връзки.

Демисексуален

Хората, които са демисексуални, изпитват сексуално или романтично привличане, но само след като са създали близка, емоционална връзка с някого.

Сив сексуален или сиворомантичен

Сивите сексуални или сиворомантични хора се идентифицират някъде между сексуални и асексуални. Това може да включва, но не се ограничава до следните неща“

хора, които само понякога изпитват романтично привличане

хора, които изпитват сексуално влечение само понякога

хора, които изпитват сексуално влечение, но имат много ниско сексуално желание

хора, които желаят и се наслаждават на сексуални или романтични връзки, но само при много специфични обстоятелства

Как да разберете дали сте безполов?

Асексуалността е сексуална ориентация. Обикновено асексуалният човек има малък или никакъв интерес към сексуален контакт с други хора. Въпреки това, те могат да участват в сексуална активност сами или с партньор.

Да бъдеш асексуален не е същото като внезапна загуба на интерес към секса или избор да не правиш секс, докато все още изпитваш сексуално влечение.

Асексуалност, безбрачие и въздържание

Асексуалността не е същото като безбрачие или въздържание. Ако някой е безбрачен или се въздържа от секс, това означава, че е взел съзнателно решение да не участва в сексуална активност, въпреки че изпитва сексуално влечение.

Също така е важно да се отбележи, че асексуалността не е същото като хипоактивно разстройство на сексуалното желание или разстройство на сексуално отвращение. Това са медицински състояния, свързани с безпокойство към сексуален контакт. Социалният натиск може да накара асексуалните хора да се тревожат за секса, но това е различно.

Асексуалността не е:

въздържание на религиозна основа

сексуално потискане, отвращение или дисфункция

страх от интимност

загуба на либидо поради възраст, заболяване или други обстоятелства

Точно както някои хора са гейове или бисексуални, някои хора са асексуални. Асексуалният човек няма никакъв или малък интерес към секса. Те могат или не могат да изпитват романтично привличане и могат или не могат да участват в сексуална активност.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар