Какво още чака Фед преди да намали лихвите – или може да ги вдигне пак

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управлението за федерален резерв (УФР – Фед) трябва да изчака значителен напредък по отношение на инфлацията, преди да намали лихвените проценти, заяви ръководителят на подразделението в Минеаполис Нийл Кашкари, цитиран от Си Ен Би Си и БТА.

Запитан какви условия биха били необходими, за да може УФР да намали лихвите веднъж или два пъти тази година, Кашкари каза, че трябват още много месеци на положителни данни за инфлацията, които да дадат увереност, че е уместно лихвите да бъдат намалени.

Той допълни, че централната банка потенциално може дори да повиши лихвите, ако инфлацията не успее да спадне допълнително. “Не мисля, че трябва да изключваме нещо на този етап”, добави още Кашкари.

Инфлацията в САЩ нарасна с по-малко от очакваното – 0,3 на сто през април, осигурявайки известно облекчение за политиците. Въпреки това тя остава с ръст от 3,4 на сто на годишна база.

Кашкари е убеден, че УФР в крайна сметка ще достигне целта си за инфлация от 2 на сто и добави: “Не виждам необходимост да бързаме и да правим намаления на лихвите. Мисля, че трябва да отделим време и да го направим както трябва.”

Той каза, че централната банка може да обмисли повишаване на целевата си лихва в бъдеще, но че не е подходящо “да се сменят целите” на този етап.

По-рано този месец Кашкари допусна възможността УФР да задържи лихвените проценти стабилни за “продължителен период” – вероятно през цялата година – за да постигне целта си.

Очаква се Европейската централна банка да понижи лихвите преди УФР. От “Банк ъв Ингланд” също се очаква да намали лихвите това лято.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар