Какво предстои след оттеглянето на проектокабинета на ИТН

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ден преди решаващото гласуване на проектокабинета на “Има такъв народ”, Слави Трифонов го оттегли, след като от “Демократична България” заявиха, че няма да го подкрепят. Отказ от подкрепа заявиха и от “Изправи се БГ! Ние идваме”, а от БСП поставиха неприемливо условие от ИТН за подкрепа.

За да се спази юридическата процедура за оттегляне на проектокабинета на ИТН номинираният за премиер Пламен Николов в 16 ч. входира заявление в НС, че оттегля съгласието си да участва в процедурата по избор.

Разочаровахме хората, че не можахме да осъществим идеята на тази сграда да направим единение, точно, когато е най-нужно на нашата страна. Планът за възстановяване вероятно ще бъде отложен, всичко, свързано с COVID кризата, приемането на новата бюджетна рамка, без която няма да можем да си мечтаем за увеличение на пенсиите. Разочарован съм не в личен план, разочарован съм за страната ни”, заяви Пламен Николов пред БНТ.

Председателят на НС Ива Митева обясни, че по този начин ротацията на мандатите продължава: 

“За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента.”

Така че утре няма да има гласуване на проектокабинета на ИМН. Какво следва?

Ролетката с връчването на мандатите продължава. По конституция президентът трябва да връчи мандат на втората по численост парламентарна група – това са ГЕРБ-СДС. Изричен срок за това връчване обаче няма.

ГЕРБ обаче веднага ще върне мандата – поне така обявиха още през юли от партията, пък и нямат друг полезен ход на действие, след като никой не иска да е в коалиция с тях.

Следва връчване от президента на третия последен мандат на парламентарна група по своя преценка – отново в седемдневен срок. На кой може да бъде връченен? Изборът е между “БСП за България”, “Демократична Бълария” и “Изправи се БГ! Ние идваме”.

На този етап БСП и “Изправи се БГ! Ние идваме!” обявиха, че ако получат мандата, ще предложат служебния кабинет като редовен. От “Демотратична България” обаче не приемат този вариант, защото имaт ceриoзни критики към някoи oт миниcтритe, бихa пoдкрeпили само някoи oт тях.

Освен това Христо Иванов заяви, чe нямa кaк фoрмaциятa им дa пoдкрeпи кaбинeт c мaндaт нa БCП. “В тoзи cмиcъл, кoйтo връчи мaндaтa нa БCП, трябвa дa знae кaквo щe cтaнe и дa пoeмe oтгoвoрнocттa”,  предупреди лидeрът нa “Дa, Бългaрия” и подчерта:

“Третият мандат е кризисният мандат, това е мандатът, който принуждава политическите сили да водят разговори, да сядаме да разговаряме за правителство, което може да осигури на страната поне 6-8 месеца преди следващите парламентарни избори. Това ще бъде комбинация, за която никой не е гласувал и точно затова тя не може да има траен мандат, но ние не можем да позволим страната да бъде хвърлена към следващи избори заради нечия безотговорност и желание да каже “Или ще стане на моето или нищо няма да стане.”

По думите му това е дълг на всички политически партии извън ГЕРБ и ДПС.

От ИТН обаче обявиха, че няма да подкрепят друго правителство. Според Ива Митева обаче партията на Слави Трифонов ще има възможност да докаже, че наистина искат да държат далеч ГЕРБ и ДПС от властта, като се включат в разговори за третия мандат.

Ако и третият мандат не успее, президентът насрочва избори за нов парламент и закрива 46-тото Народно събрание. Ако това стане до края на август, то новият вот ще бъде до два месеца след това. Тоест – парламентарни избори в края на октомври  или началото на ноември. Така, те ще изпреварят президентския вот, който вероятно ще бъде в средата или втората половина на ноември.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар