Какво се е случило с падналия изтребител МиГ-29 – хипотезите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавният глава Румен Радев изказа съболезнования на семейството, близките и колегите на майор Валентин Терзиев, който загина в района на зенитния полигон “Шабла” при изпълнение на тренировъчен полет, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Президентът подчертава, че майор Терзиев е изпълнявал отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България по време на службата си във Военновъздушните сили и до последния си тренировъчен полет.

“Ще запомним майор Терзиев като прекрасен човек и професионалист, който винаги е олицетворявал добродетелите на българските военни летци”, посочва още държавният глава Румен Радев.

По-рано от Министерство на отбраната потвърдиха, че при издирвателната операция е установено, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище “Г. Бенковски” със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност “военен пилот – първи клас”. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България, пише в съобщението на Министерството на отбраната, в което изказват и съболезнования на роднините и близките на пилота.

Какво се е случило с падналия изтребител МиГ-29 

И още хипотези за случилото се с падналия изтребител МиГ-29 в Черно море. Летене на опасно ниска височина, твърдо бързо спускаща се мишена или несработил катапулт са някои от възможните причини за трагедията.

Сигнал от маяка на катапулта не е засечен, обяви в сутрешния блок на БНТ военният министър Георги Панайотов.

“Никъде радарите не засичат такова нещо, което води до най-вероятното заключение, че катапултиране не е имало. Катапултирането става ръчно, но после, когато катапултът излезе от самолета, всичко минава на автоматичен режим, включително предаването на радиосигнала, маяка от катапулта, към радарите”, заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Според експерти, самолетът е летял твърде ниско и пилотът не е имал време за реакция.

“Няма данни, след като нито един радиомаяк не е задействан, за да подаде сигнал, къде е станало приводняването, ако е имало катапултиране, има и светлинен сигнал със сигнални ракети, които могат да бъдат изстреляни от летеца, за да покаже къде е било, нито някакъв парашут е открит на повърхността на морето”, допълни ген. Съби Събев, председател на Съюз “Атлантик”.

Процесът на катапултиране е за милисекунди.

“Пилотът пуска ръчката за управление на двигателя, лоста за управление на самолета, хваща сдвоената ръчка за катапултиране, стиска здраво и изтегля нагоре. Процесът на катапултиране е автоматичен”, добави ген. Димитър Цветков, бивш командир на авиобаза “Граф Игнатиево”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар