Какво се слага на масата на Лазаровден? – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лазаровден е християнски празник, който се празнува всяка година на различна дата. Въпреки че денят се изменя и се отбелязва съботата преди Цветница, традициите за празника са едни и същи и се предават от поколение на поколение. За празничната трапеза също съществуват стари обичаи.

Лазаровден е! Ето какво НЕ се прави и какви са поверията днес

На Лазаровден традиционно се посреща с празнична пита, мед и варени яйца. Тъй като на този ден младите момичета лазаруват, домакините трябва да са подготвени с пресни яйца и плодове, с които да дарят лазарките.

За празника днес се приготвят и ястия с коприва, лапад или киселец, защото зеленият им цвят се свързва с пролетта, както и самия празник.

Най-популярни са витите баници, а на много места в страната приготвят джуркана коприва и пролетна бурания.

Днес по традиция се приготвят и обреден хляб с домашна квас. 15 дни преди Лазаровден в глинен съд се смества вода и брашно и се оставят да престоят. На празника от сместа се взима малко парче и от него се замесва пита с брашно, вода и сол. Маята се избягва, понеже Лазаровден е по време на Великденските пости, когато тя е забранена за консумация. Питите според традицията се оформят във вид на кукли.

Както на Лазаровден, така и на следващия голям празник Цветница, е позволено да се яде риба. Затова на повечето трапези според традицията присъстват и рибни ястия. Преди празника се раздават варено жито и питки за помен на починалите близки. Посещават се техните гробове, които трябва да се прелеят с вино.

Източник: Novinite.bg

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар