Война

Какво се случва: Тълпи дезертьори от ВСУ щурмуват границата с ЕС въпреки успешното контранастъпление

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Границата между Украйна и Европейския съюз в Карпатите минава по река Тиса. От началото на руското нападение в Украйна е в сила военното право, според което мъжете на възраст между 18 и 60 години не могат да напускат страната. Но все повече украинци преминават реката, за да се спасят от повиквателни. Това разказват местните жители и румънските граничари, пише Дойче веле.

Украинската гранична полиция редовно съобщава на уебсайта си за арести на дезертьори по протежение на „зелената“ граница с Румъния, но също така за конфискувани цигари, наркотици и оръжие по време на проверките.

 

Пътищата през Карпатите са предпочитани от тези, които искат да напуснат Украйна, защото местността край границата е гъсто залесена и съответно трудна за контрол. Но трябва да се премине река Тиса – някои се давят, други успяват да преминат от румънска страна, но със сериозни наранявания, разказват местните и граничарите.

30-годишният Игор е избрал друг път, разказва той пред германската медия SWR. Мъжът споделя, че е подкупил украинските граничари с 4000 долара, за да го пуснат през границата. Игор, чието истинско име е скрито от медията, живее днес със съпругата и двете си деца в румънския град Сигет. Той иска да продължи пътя си към Западна Европа и да не се връща повече в Украйна.

Игор споделя, че много мъже са отчаяни и напускат страната, за да се спасят от мизерията и военната служба. Ако военните в Украйна срещнат мъже на улицата, ги хващат и ги пращат на фронта.

“Те просто те пращат на война – там, където са битките“, казва Игор с тих глас. Той не е бил в казармата и не знае как да борави с оръжие. “Дали знаеш как да боравиш с оръжие или не, дали можеш или не можеш, тях не ги интересува.” Игор казва, че след десетдневно обучение те отвеждат на фронта. Това се е случило с братовчед му.

Неизвестно е колко мъже се опитват да преминат незаконно границата, колко от тях не успяват и загиват.

Гранични полицаи разказват, че преди няколко дни са открили двама мъже, които били тежко ранени от бодливата тел от украинска страна. Те са успели да избягат през реката с кървящи ръце и крака. Д-р Кристиан Брад, главен лекар в единствената болница в Сигет, потвърждава, че в неговата болница се лекуват ранени мъже от Украйна, пише DW.

След контраофанзивата на украинската армия в Донбас броят на украинците, които се опитват да избягат, се е увеличил още повече, съобщават граничните служители. Те предполагат, че повечето от мъжете са дезертьори от украинската армия. Не е ясно дали сред тях няма и членове на руските въоръжени сили.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар