Какво се случи в Нова Каледония и какво общо има с това Азербайджан

Какво се случи в Нова Каледония и какво общо има с това Азербайджан

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От началото на седмицата отвъдморска територия на Франция Нова Каледония е обхваната от насилие, каквото не е имало от началото на 80-те години на миналия век. Четирима души, единият от които жандармерист, са били убити при размириците, съобщиха френските медии. Според последните съобщения. Размириците в Нова Каледония са започнали да утихват, но властите все още регистрират отделни инциденти.

На 15 май френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение, което позволява ограничаване на свободата на придвижване и събиране в отговор на ситуацията, която френският върховен комисар в Нова Каледония Луи Льо Франк определя като “метежна”. Четири мобилни жандармерийски отряда и подкрепления от националните полицейски части бяха изпратени на архипелага, за да се присъединят към вече разположените 1800 служители на реда.

Военните бяха изпратени да охраняват пристанището и летището на столицата на Нова Каледония Нумеа, обявен е комендантски час и е забранена социалната мрежа TikTok. “Нашият абсолютен приоритет е да възстановим реда и спокойствието”, заяви ръководителят на правителството Габриел Атал предишната вечер, когато откри междуведомствена кризисна среща на площад Бово.


Снимка: БТА/AP

“Всички прояви на насилие са недопустими и ще бъдат посрещнати с неумолим отговор, за да се гарантира възстановяването на реда в републиката”, обещаха от Елисейския дворец, а френският президент Еманюел Макрон, който отмени две пътувания до Нормандия заради размириците в подкрепа на независимостта [в Нова Каледония], проведе първото заседание на Националния съвет за отбрана и сигурност относно ситуацията на острова.


Снимка: БТА/AP

В края на второто заседание на Съвета по отбрана Еманюел Макрон предложи “обмен на мнения чрез видеоконферентна връзка” с избрани представители на Нова Каледония.

Причината за кризата, която избухна преди четири дни на 17 000 км от Париж, е изборната реформа, която предизвика недоволството на местните жители – канаките. Размириците в Нова Каледония започнаха, след като френският парламент прие закон, с който се променя процедурата за провеждане на избори за местно законодателно събрание. Съгласно измененията, които бяха финализирани в сряда, право на глас ще имат френски граждани, които са живели в Нова Каледония в продължение на 10 години. Това разгневи много канаки, коренното население на Нова Каледония, които се опасяват, че сега политическото им влияние ще бъде намалено.

Какво общо има Азербайджан

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен обвинява в намеса Азербайджан. “Това не е фантазия, това е реалност. За съжаление някои сепаратисти са сключили сделка с Азербайджан “, заяви той пред телевизия France 2. Той добави, че “дори и да има опити за намеса, Франция все още запазва суверенитета над собствената си територия”.


Снимка: БТА/AP

Дарманен не уточни за какъв вид намеса става въпрос, но в отговор на обвинението пресслужбата на азербайджанското външно министерство излезе със специално изявление, в което “напълно отхвърля необоснованите мнения на френския министър”.

“Вместо да обвинява Азербайджан в подкрепа на протестите за независимост в Нова Каледония, френският вътрешен министър трябва да се съсредоточи върху неуспешната политика на страната си спрямо отвъдморските региони, която доведе до подобни протести”, се казва в официалното изявление на Баку. – Още веднъж призоваваме Франция да спре необоснованите претенции към нашата страна”.

В същото време в края на април азербайджанската държавна агенция “Азертадж” съобщи, че член на парламента на Нова Каледония, представляващ коренното население, е благодарил на Баку “за подкрепата, която оказа, за това, че Азербайджан беше с нас в борбата ни срещу колониализма, за независимост”.


Снимка: БТА/AP

Споровете относно влиянието на Азербайджан се засилиха, след като през април беше подписан меморандум за сътрудничество между Конгреса на Нова Каледония и Националното събрание на Азербайджан, съобщава френският в. “Монд”. Проруската страна, която също така критикува Франция за подкрепата на Армения, вече покани борците за независимост от Мартиника, Френска Гвиана, Нова Каледония и Френска Полинезия в Баку през юли 2023 г. По време на тази конференция възникна Инициативната група от Баку, която има за цел да подкрепя “френските освободителни и антиколониални движения”. На 14 май групата публикува съобщение за пресата, в което осъжда “ареста на канаките и проявите на насилие от страна на френските власти срещу цивилното население в Нова Каледония”.


Снимка: БТА/AP

Азербайджанската информационна агенция AПA съобщава също, че Инициативната група от Баку, в която членуват 14 движения, борещи се за независимост във френските колонии, е направила изявление във връзка със събитията в Нова Каледония.

“В изявлението се осъжда налагането на незаконни промени от страна на френското правителство в полза на разширяването на електоралната маса в Канаки-Нова Каледония и се изразява пълна подкрепа за канкския народ в справедливата му борба за независимост”, съобщава агенцията.

Освен това Ройтерс съобщава, че няколко тихоокеански лидери, застрашени от покачващото се морско равнище, са посетили Азербайджан тази седмица, докато той се подготвя да бъде домакин на конференцията за климата COP29.

Отношенията между Франция и Азербайджан са обтегнати от Карабахската война през 2020 г. насам. Франция, в която живее най-голямата арменска диаспора в Европа, традиционно клони към Армения, което не се харесва на Азербайджан. Миналия месец Франция отзова посланика си от Азербайджан; в отговор Азербайджан обвини Франция в “деструктивни действия”.

Има ли руска следа?

Някои френски служители смятат, че антиколониалната реторика на Азербайджан до голяма степен е инициирана от Москва, съобщи Би Би Си.

“Политико” цитира служител на френското разузнаване, пожелал анонимност, който казва, че “руските и азербайджанските дейности в Нова Каледония” за популяризиране на антиколониален наратив са в ход “от седмици, дори месеци”.


Снимка: БТА/AP

Друг френски правителствен източник, който също е поискал да не бъде назоваван, твърди пред агенция АФП, че в сряда проазербайджански социални медии са публикували манипулирано изображение, на което уж се виждат двама бели полицаи с пушки, насочени към мъртви канаки. “Това е доста мащабна кампания: около 4000 такива публикации са създадени от тези акаунти”, казва той.

През ноември Франция обвини азербайджански наемници, че провеждат кампания за дезинформация, целяща да подкопае репутацията на Париж като олимпийска столица. Тези обвинения също бяха категорично отхвърлени от Баку.

Важно е да се знае, че от 2018 г. насам в Нова Каледония са проведени три референдума за независимост, като и трите са завършили с победа за привържениците на Франция.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар