Какво се случи на пазара на имотите след войната в Украйна? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Войната в Украйна и инфлацията в България тласнаха цените на имотите рязко нагоре в началото на 2022 година и това продължи месеци наред, преди на пазара да се забележат индикации за връщане към нормалните ценови нива. Това коментира Димитър Христов, мениджър отдел  “Инвестиции и ново строителство” в агенцията за недвижими имоти. Той участва във втори бизнес форум в София, посветен на имотния пазар.

По думите му войната в Украйна е довела до скок на цените на имотите, но и до поуката за желаещите да инвестират в имоти като в сигурен актив – добре да преценят къде да го направят и кои ще са имотите, които в подобна ситуация, биха запазили спестяванията им.“Видяхме в страната и особено по морето доста имоти, които се продаваха от руснаци, като това доведе и до увеличение и на цените на наемите. Стигнахме предпандемичните нива на заетост, видяхме доста хора, които се върнаха отново в големите градове, допълнително в страната се появиха доста украински граждани, търсещи убежище, бягайки от войната. На първо време те наемаха имоти, а по-късно част от тях решиха да купят имоти. В този период станахме свидетели и на още едно събитие, което е с цел покупка на гражданство, видяхме руски и украински граждани, които искат да станат европейци, които решиха да направят инвестиция, за да получат българско гражданство”, обясни Христов.


Не се очаква тази година да има покачване на цените на жилищните имоти в София, коментира Христов.

“Ще запазим тези темпове, които сме достигнали, не очаквам да се покачват повече цените на имотите. Стигнахме едно ниво на насищане и смятам, че занапред цените ще запазят тези темпове”, допълни той. 

По думите му водещи за ценовата тенденцията тази година ще са лихвените равнища и това откъде ще дойде новата строителна продукция. От миналата година виждаме строители, които строят и не искат да продават, защото от ден на ден се покачва стойността на продукцията им, коментира експертът. Той отбеляза, че вече се увеличава “ножицата” между очакванията на купувачите на недвижими имоти и желанията на продавачите.

В рамките на миналата година в София са реализирани около 34 000 сделки. По типове конструкция най-търсени са били тухлените жилища – 62% от сделките, 19 на сто – за панелни сгради, 8% – за ЕПК, а по типове имоти – най-търсени са били двустайните и тристайните жилища. 38% от реализираните от компанията сделки са били за двустайни жилища, а 25% – за тристайни.

През 2021 г. средната цена на реализирана сделка за квадратен метър в София за сгради тип ЕПК е била 1352 евро, докато през 2022 г. тя вече е 1895 евро. При тухлените сгради съответно – 1481 евро на 1926 евро, а при панелните от 1269 евро на 1534 евро. В проценти ръстът на цените в столицата е между 20 и над 30 на сто според типа строителство. Експертът уточни, че когато се говори за реализирани сделки, се отчитат всички имоти, които са на пазара, а не само за ново строителство.

Това, което видяхме миналата година заради голяма инфлация, е, че голяма част купувачите се преориентираха и решиха да купуват имоти, които са за довършителни работи и обзаведени, каза Христов. По думите му това от една страна е вдигнало средната цена за квадратен метър, но пък за купувачите спестява стреса от това колко ще струва крайната цена на жилището.

Тенденцията за повишаване на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите. През третото тримесечие на миналата година се отчита малко повече от 15 процента спад на броя сделки, а през четвъртото тримесечие – спадът вече е над 17% спрямо същия период на предходната година.

Срокът на реализация на един имот през изминалата година е бил 29 дни, като всичко зависи от това дали имотът е на пазарна цена и в търсените райони, коментира Христов. 

По думите му все още има “глад” за качествени имоти, които са на добра цена и на добри локации.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар