Какво символизира синият цвят? | Rozali.com

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпреки че цветната символика е широко субективна, синият цвят (както всички други) има своите конкретни значения и асоциации.

Какво символизира синият цвят?
 © iStock

На повърхността цветовете са просто видими светлинни спектри, които разпознаваме в обектите и природата около нас. Но на едно по-дълбоко ниво всеки цвят символизира нещо, както и може да провокира определени емоции в хората.

Както всеки цвят, синият също няма само едно значение. Символиката на цвета се корени в произхода и житейския опит на човека. Ето защо различните цветове може да предизвикат различни реакции у хората. Следователно синият цвят може да представлява безброй неща. И все пак, най-често срещаните значения на синия цвят са:

Спокойствие: До голяма степен тази символика идва от факта, че небето и океанът са сини. Хората обикновено се чувстват спокойни, когато гледат небето или пък чуят/наблюдават океанските вълни.

Тъга: В английския език съществува изразът „feeling blue“, използвайки именно синия цвят, с който се има предвид, че някой се чувства тъжен и меланхоличен.

Креативност: Светлосините аури са силно свързани с творческото изразяване. По-специално хората с небесносини аури са склонни да бъдат силно талантливи творци и лидери, които използват своите умения и глас, за да помагат на другите.

Добави описание

 

Лоялност: Според цветовата психология синьото представлява тези, които ценят ангажираността и силните, дълбоки взаимоотношения.

Истина: В отношенията синьото символизира общуването и способността да бъдеш честен и открит с другия човек. Това също е в съответствие с цветовете на чакрата, тъй като чакрата на гърлото, представител на комуникацията и гласа, е свързана със синия цвят.

Саморефлексия: В духовен план синият цвят създава пространство за саморефлексия и внушава чувство на комфорт у човека, че автентичното му аз може да бъде видяно и чуто. Също така синьото насърчава съзерцанието и единството между този свят и следващия.

Интуиция: Едно от духовните значения на синьото, по-специално индигото, е интуицията. Това е честота на отваряне на нови врати, за да издигнете света по различен начин или да гледате на света по различен начин.

Често срещани нюанси на синьото: небесно синьо, бебешко синьо, кралско синьо, тъмносиньо, индиго, тюркоаз, морско синьо.

Прочетете още:

Лилавият цвят и неговото духовно значение

Зеленият цвят и неговото значение

Цветовете в сънищата и тяхното значение

Източник: rozali.com


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар