Какво спечелихме и какво изгубихме на 10 ноември 1989?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 10 ноември 1989 година Народна Република България бе сред страните, които изгубиха Студентата война.

С падането на социализма в страната българите спечелиха и изгубиха много.

Днес е редно да направим равносметка за това, което се промени в страната ни в годините на прехода.

Изследване на Polinomic показа резултите от тези години.

По чисто оптимистичен закон ще започнем с лошите новини и ще завършим с добрите…

Какво изгубихме на 10 ноември 1989:

Здравеопазване:

По времето на народната република, здравеопазването е безплатно и гарантирано за всеки български гражданин. Здравната система е осигурявала най-доброто, на което е способна за всеки, който има нужда от услугите и.

Така всеки българин се е ползвал с абсолтно същото лечение, което е заслужавал и диктатора Тодор Живков. Здравната система не е залагала на личността и възможностите на пациента, а на това да го излекува.

Днес дори да си плащат здравните осигуровки, българите не могат да разчитат на здравеопазване. За да се лекува, човек трябва да е достатъчно платежоспособен. Много лечения струват десетки хиляди, а понякога и стотици хиляди левове.

Храни:

За близо 30 години целта на производството на хранителни продукти се промени. Ако по времето на социализма производството на храна целеше да нахрани българските граждани, то днес целта на производството е печалба.

Затова днес е много трудно да се снабдим с истински хранителни продукти без заместители. Днешните предприятия се опитват всячески да намалят разхдите си за да повишат печалбата. Когато това се прави от почти всички производители, то се превръща в стандарт.

Така днес българите масово потребяват млечни продукти с палмова и други мазнини, колбасите са с добавена соя, натриев глутамат и много други, плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати, нитрити и т.н., а животните се отглеждат с нови и евтини фуражи, оказващи влияние на месото, яйцата и млякото.

Сега над 80% от българите не могат да си позволят да плащат за био сирене по 33лв за килограм и за био домати по 6лв за същото количество. Затова и хората в България правят компромис с качеството на хранителните продукти, които потребяват.

Храната и здравеопазването изкривяват реалната линия на бедност в България, изчислявана в днешно време.

Сигурност:

По времето на Студената война българското правителство много е залагало на сигурността в страната. Така огромното количество милиционери е било съпътствано от сериозно съблюдаване на законите.

Кражби, изнасилвания и убийства са се случвали много по-рядко, а разпространението на наркотици е било немислимо.

Корупцията е била в изключително малки размери. За сравнение: Най-влиятелният човек в страната Тодор Живков е имал по-малки финансови възможности, от който и да е днешен олигарх в челната стотица.

В днешно време всеки е жертва на далаверите на политици и олигарси. Поне веднъж ние или наши близки сме ставали жертва на кражба или обир. Битовата престъпност върлува в селата и малките градове. В училищата се продават наркотици, а в парковете често се усеща миризма на канабис.

Образование:

Образованието в Народна република България е било безплатно.

Въпреки номенклатурните (връзкарски) приеми, най-важните критерии за прием в университетите са били резултатите от изпитите и дипломата.

Освен това, качеството на образованието е било на високо ниво.

Ученици и студенти са гледали сериозно на обраазованието, уважавали са преподавателите и са получавали реални умения и знания. Това е било така, защото системата е имала потребност от интелигентни и качествени работници, които да „построят комунизма“

Днес училищата и университетите не са сред най-посещаваните места от младежите. Това е защото образователната система изпълнява задълженията си без да се интересува от резултатите. Върши се рабта, а продуктивността се измерва само и единствено с броя записани ученици или студенти. Така масовото образование не осигурява нужните знания и умения, а качественото такова не е достъпно за повечето българи.

Национална гордост:

България по времето преди 10 Ноември 1989 е фактор в индустрията и земеделието. Тя е била местен икономически лидер. Населението е високообразовано, квалифицирано и интелигентно. Народната армия е с голяма численост и най-модерната за времето си екипировка. България е притежавала една от десетте най-силни армии в света. В спортно отношение България редовно е била сред най-награждаваните държави в олимпийските игри и други международни състезания.

Тези фактори са създавали усещане за народност и култура, които са задържали населението здраво и единно. България е била равноправен участник в Студената война с партньорите си от социалистическия блок.

Днес българите не чувстват закрила от родината си. Страната напуснаха 2 милиона души, а контакт с посолствата и консулствата поддържат едва 50 000 души. Еднократен контакт са извършили 350 000 души, след като са се установили в чужбина. Тези, които изпращат средства до близките си в България стават все по-малко.

Това бяха загубите за българския народ от прехода. Това може да се каже, че ни „Отне демокрацията“
Демокрацията обаче не само ни отне, тя също така ни даде много.

Какво спечелихме на 10 ноември 1989:

Демокрация:

До Десети Ноември на практика България нямаше демократична система като днешната. На избори българските граждани можеха избират между различните кандидати на БКП. Останалите партии нямаха никакъв шанс за печалба на избори. Избирателните комисии бяха преобладавани от членове на комунистическата партия.

Така пред народа не стоеше изберът между социализъм или капитализъм, а изборът между различни личности, които да строят комунизма.

Днес българинът има голям избор от партии. Разполагаме с леви, десни, патриотични, либерални, консервативни и всякакви партии. Всеки, който има възможност може да създаде партия и да участва в избори. В парламента се случва да влязат няколко коалиции, които са изградени от десетки партии. Това показва, че хората днес имат избор, който никак не е малък.

Можем да пътуваме

По времето на Студената война напускането на България беше много по-сложно, отколкото днес. За да напусне държавата човек трябваше да обясни какво ще прави в чужбина.

Ако човек пък искаше да мине от другата страна на „Желязната завеса“ пък трябваше да бъде проверен от Държавна сигурност. Реално, пътуването до Западна Европа беше изключително трудно, а до САЩ почти невъзможно.

България може и да е сред изгубилите Студената война на 10 Ноември 1989 , но това не пречи на българите да могат да пътуват навсякъде, където решат. Ако съчетаем правата си с модернизирането на транспорта ще видим, че срещу 20 Евро и с малко чакане можем да пътуваме до всяка европейска столица. Както можем да пътуваме като туристи, така можем да останем в която и да е държава в ЕС и да работим на това място.

Голям потребителски избор

По времето на социализма наистина хората са потребявали само качествени хранителни продукти. Това обаче е представлявало в силно ограничения избор.

Пример може да бъде сиренето. Тогава е имало само един вид краве сирене, един вид козе сирене, едно овче и едно смесено. Това са само 4 вида сирене, които е имало във всеки магазин. Сравнение с днешните хранителни магазини е невъзможно.

Хранителните продукти обаче са само малка част от всичко. Тогава за „луксозни“ стоки е трябвало да се чака със седмици, месеци, а понякога дори с години.

Днес е достатъчно да отидеш в магазина и да си харесаш който и да е продукт. Почти всеки гражданин може да си позволи да си купи каквато и да е стока от магазините за битова техника. Усмихнати младежи предлагат лизингови услуги почти на всяка банка. Тегленето на кредит е лесно и става за минути в магазините. Влизате в магазина, харесвате определения телевизор и е достатъчно само да приемете предложението на служител на една от многото банки.

Равносметката от 10 Ноември 1989:

Описаното в тази статия е само част от всичкко спечелено и изгубено на тази дата. Това обаче са най-значимите фактри, които всеки може да усети.

Много хора все още спорят дали преди или след 10 Ноември 1989  е било по-добре за България.

Мнението им варира в зависимост от ценностите, които изповядват.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар