Какво трябва да знаем за Масуд Пезешкиан - новия президент на Иран

Какво трябва да знаем за Масуд Пезешкиан – новия президент на Иран

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Реформаторски настроеният Масуд Пезешкиан, който се застъпва за умерени политики в страната и ограничено взаимодействие със Запада, спечели президентските избори в Иран, побеждавайки известния ултраконсерватор Саид Джалили, пише в. “Вашингтон Пост”.

Пезешкиан спечели след като в петък се стигна до втори тур на изборите в състезание, което се характеризираше с ниска избирателна активност. Иранските държавни медии обявиха резултатите рано в събота сутринта. Избирателната активност в петък беше 50 %, което е малко повече от миналата исторически най-ниската стойност от 40 % през миналата седмица.

Пезешкиан, който беше малко известен извън Иран преди президентската кампания, беше единственият реформатор, одобрен да се кандидатира. По данни на изборния щаб на страната той е събрал 16,3 млн. гласа, което е с почти 3 млн. повече от съперника му Джалили, който изостава с около 13,5 млн. гласа. Предсрочните избори бяха предизвикани от смъртта на Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер през май.

Победата на Пезешкиан донесе значително поражение на ултраконсервативната партия на Иран в критичен за страната момент, когато тя е изправена пред засилено регионално напрежение и противопоставяне със Запада по отношение на ядрената си програма.

Скромни планове

Кардиохирург и ветеран от войната в Иран и Ирак, депутат в парламента и министър на здравеопазването на Иран, Пезешкиан се издигна до властта в иранския законодателен орган, като настояваше за ограничени промени, но никога не оспори теократичното управление на страната под ръководството на аятолах Али Хаменей, върховния лидер на Иран.

По време на кампанията си за президент той се застъпваше за ограничени социални и икономически реформи и за взаимодействие със Съединените щати по отношение на иранската ядрена програма, за да се премахнат санкциите, които подкопаха икономиката. Поддръжниците на Пезешкиан посочват наследството му на азербайджанец, едно от етническите малцинства в Иран, като една от причините, поради които според тях той може да действа като обединяваща сила в страната.

“Ще направя всичко възможно, за да обърна внимание на онези, които не са били забелязани от силните и чиито гласове не се чуват. Ще направим така, че бедността, дискриминацията, войната, лъжите и корупцията да изчезнат от тази страна”, заяви той по време на предизборен митинг тази седмица.

Той обеща да преодолее онова, което определи като “пропаст” в Иран между народа и правителството.

Победата на Пезешкиан показва, че той е успял да разшири базата си на подкрепа, като е привлякъл хора както от реформаторските, така и от консервативните редици, казва Мехрзад Боруджерди, анализатор на Иран и декан в Университета за наука и технологии в Мисури.

Но веднъж встъпили в длъжност, иранските консерватори могат да осуетят плановете, които Пезешкиан изложи по време на кампанията си. “Консерваторите ще се опитат да създадат пречки още от първия ден”, каза Боруджерди. “Той няма да има много меден месец. … Те ще натиснат спирачките на всичко, което Пезешкиан ще се опита да направи.”

Ограничен мандат

Победата на Пезешкиан беше малка, а избирателната активност остана близо до исторически ниските нива – това ограничи силата на мандата му и показа дълбочината на обществената апатия.

В изненадващо признание върховният лидер на Иран разгледа опасенията относно ниската избирателна активност в изказвания, излъчени от подкрепяни от държавата медии в сряда.

“Ако народът демонстрира по-добро участие в изборите, системата на Ислямската република ще може да постигне своите думи, намерения и цели както в рамките на страната, така и в по-широките стратегически очаквания на страната”, заяви Хаменей в резюме на забележките, публикувано в X.

Духовните управници на Иран смятат високата избирателна активност за ключова за своята легитимност в момент, когато са изправени както пред вътрешна, така и пред регионална криза.

В целия Близък изток – от ивицата Газа до Ливан и Йемен – въоръжени групировки, съюзени с Иран, нападат Израел и неговите поддръжници, заплашват американските военни бази и нарушават световните транспортни пътища. През април, след израелско нападение срещу иранска дипломатическа сграда в Дамаск, Сирия, Техеран предприе първата си пряка военна атака срещу Израел, с което извади наяве една продължаваща от години война в сянка.

У дома много иранци все още не могат да се съвземат от бруталните репресии на правителството срещу общонационалните протести, които избухнаха през 2022 г. след смъртта на младата кюрдка Махса Амини в ареста на широко порицаваната “нравствена полиция”.

След въстанието режимът удвои мерките, като осъди на смърт някои протестиращи и увеличи наказанията за жените, които не се подчиняват на строгите правила за обличане.

На фона на тлеещите социални вълнения и задълбочаващата се икономическа криза, в президентската кампания рядко се признават предизвикателствата, пред които е изправена управляващата класа в страната – според анализаторите това е знак колко сериозни са станали тези предизвикателства.

“Достигна се до етап, в който е невъзможно да не се обръща внимание на това”, каза Али Ваез, директор на проекта “Иран” в Международната кризисна група. “Пропастта между държавата и обществото достигна етап, в който не може просто да бъде замазана”.

На въпроса за правата на жените и суровото прилагане на закона за хиджаба Пезешкиан заяви, че е съгласен със задължителния дрескод и каза, че всички жени в семейството му носят чадор – дълго, свободно черно наметало, което покрива цялото тяло от главата до петите. Но той също така постави под въпрос начина, по който се прилагат правилата за обличане на жените в Иран.

“Възгледът, че жените са второстепенни граждани и са създадени само за целите на семейството, трябва да се промени. Жените [съществуват] заедно с мъжете в икономиката, науката и промишлеността и ние трябва да ги върнем на тяхното място”, каза той по време на президентски дебат.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар