Какво ще се случи след референдумите за присъединяване към Русия? – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гласуването на референдумите за присъединяване към Русия, които бяха организирани в четири украински области, намиращи се изцяло или частично под контрола на Москва, приключва днес и може да се очаква, че влизането им в състава на Руската федерация може да бъде обявено още в края на тази седмица, пише Франс прес.

Като вземем предвид това, което съобщават руските медии, и начина, по който бе анексиран Крим през 2014 г., ето как би трябвало да протече тази процедура, която западните страни и Украйна отсега заявиха, че няма да признаят.Бързи резултати


Въпреки че Киев, западните страни и голям брой наблюдатели смятат, че референдумите в контролираните от Русия територии са фарс, Москва държи на това да им придаде облика на легитимен процес.

По тази причина ще е необходимо известно време за преброяване на гласовете.

Предварителни резултати ще бъдат обявени от избирателните комисии, образувани от Москва във всяка от тези територии, най-рано тази вечер или през следващите дни.

Експресен вот в парламента

Ако жителите на четирите области гласуват преимуществено с „да“ – в което няма никакво съмнение, руският парламент ще гласува споразумение, с което ще бъде формализирано присъединяването на областите към Русия.

Законопроект в този смисъл може да бъде внесен в Държавната дума тази вечер, а утре е възможно той да бъде приет на извънредна сесия, става ясно от информации през уикенда на руските новинарски агенции ТАСС и РИА Новости.

Председателят на Думата Вячеслав Володин заяви в петък, че ще подкрепи присъединяването на областите към Русия след референдумите.

Текстът след това ще бъде изпратен в Съвета на федерацията (горната камара на парламента). Формалност, която може да бъде уредена утре или вдругиден, съобщават руските агенции.

Путин

След като процедурата в парламента приключи, се очаква президентът Владимир Путин най-рано на 30 септември да произнесе реч, с която официално да обяви присъединяването на украинските територии, съобщават няколко руски агенции.

Според някои медии това ще бъде реч пред депутатите в Кремъл, според други – реч в една от двете камари на парламента.

Според ТАСС сенаторите са били инструктирани да си направят три теста за ковид с оглед на това, че в петък щяло да има „важно събитие“ – строга здравна мярка, на която са подложени всички, които се срещат с президента в Кремъл.

Не е изключено обаче Путин да направи обръщение и по-рано.

През 2014 г. той подписа договора за присъединяване на Крим към Русия само два дни след референдума, организиран там от руските власти. Церемонията по подписването се състоя в Кремъл, още преди руският парламент да е гласувал.

Анексията на Крим не е призната от международната общност.

БТА

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар