Как Агенция „Фич“ всъщност каза на Борисов: България умира, народът е беден, управлението е затънало в корупция и пране на пари

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Агенция „Фич“ (Fitch Ratings) потвърди късно в петък рейгинга на България на ниво ВВВ със стабилна перспектива (тя бе понижена през април, докогато бе положителна), което бе коментирано в събота от премиера Бойко Борисов във „Фейсбук“ с думите „Тези данни ни показват, че сме на верния път.

И ни мотивират да работим още по-усилено, за да се справим заедно с предизвикателствата. С поредната положителна експертна оценка на авторитетната международна агенция ние отговаряме и на критиките към нас.“, съобщава „Дневник“.

Преди това финансовото министерство разпространи съобщението за оценката на „Фич“, но като подбра позитивните за правителството места и премълча посочените проблеми или използва само най-общи фрази за тях и даде препратка към оригинала на английски език.

А в оригинала пише, че оценката е изключително несигурна, тенденцията е тя да се влоши и в бъдеще се задават куп големи проблеми, включително този, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението ще нараства отчасти заради намаляване на населението и не толкова заради бърза и догонваща Европа експанзия на икономиката.

В последния си брой британското сп. „Икономист“ посочи, че към 2050 г., т.е. за 60 години от падането на комунизма в България, тя ще е изгубила 39% от населението си спрямо 1989 г. „На Балканите раждаемостта е ниска и на места е сходна с тази в Западна Европа, но понеже тук практически няма плащащи данъци имигранти оскъдни са и средствата за пенсии“, пише изданието.

Ето какво се казва в съобщението на „Фич“:

Според агенцията рейтингът на България се поддържа от силни позиции по външните задължения, фискалната политика и политическа рамка, дефинирана от членството на ЕС и валутния борд. Но веднага след това се казва: „Рейтингът е ограничаван от ниските нива на доходи на населението в сравнение с другите държави с подобна оценка и неблагоприятна демографска картина, която може да пречи на растежа и в дългосрочен план да натежи на правителствените разходи„.

Стабилната перспектива в оценката на България е мотивирана с относителната стабилност на икономиката в пандемията заради традиционната пестеливост на бюджетните разходи и значителни валутни резерви (46.9% от БВП в края на юни), но също така и на „много значителните трансфери от ЕС в този период“. Иначе казано „Фич“ посочват, че държавата е пестелива в разходите си в момент на много тежка криза, местният бизнес няма да може да осигури достатъчно приходната част и ще се разчита на резерви и на милиарди евро, идващи от данъкоплатците на другите европейски държави.

Включването на България във валутния механизъм ERM II (наричан още преддверието на еврозоната) и придвижването към въвеждане на единната валута ще помогне за фискална и макроикономическа стабилност и според „Фич“ това е много важна крачка за България. Но веднага се напомня, че еврото може да смени лева не по-рано от януари 2024 г. и че междувременно правителството е поело ангажимент да се бори с корупцията и прането на пари и да извърши още реформи в правораздаването. Трябва да се покрият и т.нар. критерии за конвергенция, които не са свързани само с трайното поддържане на ниска инфлация, но отново са обвързани с борба с корупцията, както е посочено в доклада на Европейската комисия.

Има несигурност кога България ще покрие критериите за членство, включително т.нар. неколичествени ангажименти и/или изискването за „ценова стабилност“ предвид различията в растежа в сравнение с еврозоната. За да подобрим рейтинга на България в процеса на наближаване приемането на еврото, ще ни е нужно повече доверие към конкретния срок за това и доколко то би намалило рисковете от пандемията и политическата несигурност„, пише в съобщението.

Прогнозата на „Фич“ за икономиката през тази и следващата година е, че свиването ще е 5.7% от БВП (леко влошаване спрямо прогнозата от 5.1% през април), последвано от растеж от 4.4% през 2021 г. но в краткосрочен план рисковете се увеличават, независимо от увеличените бюджетни разходи от правителството на Борисов. Освен това през 2022 г. растежът ще се забави до 3.2%

Към края на 2021 г. БВП на глава от населението ще се върне на нивото от 2019 г. , но това отчасти ще се дължи на продължаващата загуба на население. Подобряването на перспективата ще зависи основно от възстановяване на търсенето на български износ и от ограничаване проблемите на пазара на труда благодарение подкрепящите мерки на властите. Очакваме безработицата да се увеличи от 4.2% през 2019 г. на 7.5% през 2020-2021 г. с постепенно намаляване след това.

От агенцията казват, че има несигурност как точно ще се отрази сегашната криза в среднорсрочен план на българската икономика и особено какви ще са дългосрочните ефекти за частните инвестиции, както и колко ще се влоши демографската картина. Страната ще получи най-много пари в ЕС (42% от БВП за 2019 г.) в периода 2021-2027 г., но много зависи „ефективната употреба на тези средства, комбинирана със справяне със структурни ограничения, за да се постигне по-висок потенциал за растеж“.

Веднага след това „Фич“ от допълват, че към момента политическите перспективи в България са помрачени от политическото напрежение – докато правителството е под натиск за повече върховенство на закона и борба с корупцията, Бойко Борисов предлага нова Конституция.

Много е несигурно дали изощбо ще има Велико народно събрание и дали всъщност ГЕРБ просто не се опитват да намалят напрежението от исканията за предсрочни избори.

Fitch Ratings

Слабата подкрепа за традиционните партии (включително ГЕРБ) и появата на популистки фигури вероятно ще доведат до раздробяване на гласовете на следващите избори и усложняване изграждането на коалиция във време, когато властите трябва да се справят с обществените и икономически последици от пандемията. Това също така повдига въпроси за вероятността и ефективността от реформи за справяне с проблемите в управлението. 

В съобщението си агенцията припомня, че се позовава в значителна степен на Индекса на Световната банка за управление, който за България отразява „трайна тенденция за нестабилни коалиции, относително високо ниво за възприятие за корупция и умерен капацитет на институциите“. „Фич“ използва за оценката си 18 показателя и посочва, че в България „бавният напредък в структурните реформи ограничава потенциала за растеж дългосрочен план“. Именно „въвеждането на структурни и административни реформи за подобряване на бизнес средата, водещи до по-бързо достигане нивата на доходи на по-развитите страни“ е едно от условията, които агенцията посочва като изискване за подобряване на рейтинга.

От миналата година „Фич“ въведе по-подробно обяснение кои фактори натежават най-много при изработване на конкретна оценка и рейтинг. В съобщението си от петък агенцията обяснява, че с максиланния показател за влияние е „върховенството на закона, качеството на институциите и регулациите и контролът над корупцията“. „Част от тези въпроси спират въвеждането на структурни реформи и пречат на средносрочния потенциал за растеж на икономиката.“ Само малко по-слаб е ефектът върху изработването на рейтинга на показателя „човешки права и политически свободи“.

Източник: „Дневник“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар