Как биха изглеждали цветовете на други планети?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Човешкият мозък е удивително добър в приспособяването към различни светлинни условия. Помислете за носенето на чифт затъмнени слънчеви очила: Първоначално нюансът се забелязва, но след известно време цветовете отново започват да изглеждат “нормални”.

Това също се случва естествено с напредване на възрастта. Лещите на очите на по-възрастните хора стават все по-жълти в сравнение с времето, когато са били по-млади. Те обаче не виждат цветовете по този начин, защото мозъкът им коригира разликата.Това кара учените да са убедени, че същият “мозъчен трик” ще се прояви и когато заживеем на други планети.


“Какъвто и да е средният цвят, той в крайна сметка ще изглежда малко по-сив”, каза Майкъл Уебстър, учен по когнитивно зрение в Университета на Невада, Рино, пред Live Science.

Според изследването на Уебстър, същият механизъм, който коригира пожълтелите стъкла и оцветените слънчеви очила, вероятно ще се задейства, когато астронавтите пътуват до някоя друга планета.

В зависимост от това какви са преобладаващите цветове в новата им среда, мозъкът на космическия изследовател ще се пренастрои, за да ги възприема по-добре неутрално.

Моята прогноза е, че когато хората се преместят на Марс, Червената планета няма да изглежда червена за тях с течение на времето“, каза Уебстър. “Вместо това ръждивият марсиански терен ще започне да изглежда по-кафяв или по-сив. И от бежаво марсианското небе ще започне да изглежда по-синьо – не същото синьо като земното, но значително по-малко оранжево, отколкото ни изглежда сега.

Това обаче не означава, че всяко извънземно небе ще ни изглежда синьо с течение на времето. Това ще зависи от преобладаващия цвят на светлината, преминаваща през атмосферата, спрямо преобладаващите цветове на пейзажа. Обратното на оранжевото в цветното колело е синьо, така че тези по-студени тонове вероятно ще станат по-изпъкнали, когато мозъкът на наблюдателя се придвижи към неутрално.

Вашият ментален цветен филтър не е ограничен до оттенък; той също се настройва за интензивност. На планета с ограничена естествена цветова палитра мозъкът ви ще се настрои към много фини промени в сянката; с течение на времето ще гледате на избледнелите цветове като по-жизнени и обратно.

Ако живеехте в супер цветна среда, вие всъщност щяхте да “намалите това”, каза Уебстър. След като се върнете обратно на Земята, вашите “умствени цветни копчета” в крайна сметка ще се върнат към фабричните настройки.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар