Как БНБ дава милиони без конкурс на депутат, за да произвежда бюлетини, които печатницата на банката и всяка друга може да направи

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Един скандален казус на политическа корупция пътува към Европейската централна банка, която от влизането ни в Европейския банков съюз надзирава финансовите институции у нас. Фактът, че без конкурс БНБ – Българската народна банка, дава вече 6 години поръчки за производство на бюлетини на печатницата на червения депутат Петър Кънев, който в няколко парламента беше и шеф на ресорната по отношенията с БНБ Икономическа комисия на Народното събрание.

И всичко това, въпреки че банката има своя печатница, която според Изборния кодекс от 2014 г. е длъжна да произвежда изборните книжа, за да няма политически и олигархични обвързаности и спекулации.
19 минути попита на 5 май БНБ на какво основание и на каква стойност са ангажиментите на семейната печатница на Кънев в последния мандат с гуверньор Димитър Радев, избран по предложение и с гласовете на ГЕРБ по препоръка на Кристалина Георгиева?
Вместо да ни отговори пресцентърът, в рамките на 15 минути представител на Народната банка – така й е името, се беше свързал с червения депутат да го уведоми, че се интересуваме от темата, както разбрахме от адвоката му. А можеше просто да ни бъде дадена информация, за което институцията е и длъжна по закон.
Какво е обяснението за тази пасивност на иначе отзивчивия пресцентър. В близостта на Кънев с борещия се през юли да вземе позицията на гуверньор на БНБ Калин Христов, на членовете на УС на БНБ Людмила Елкова и Елица Николова и на съветника на гуверньора Ивайло Николов, знаем и за другите им опасни връзки – политически особено.
Темата допълнително ще бъде развита в 19 минути, защото предстои избор на нов управител на националната ни банка, тъй като мандатът на сегашния изтича след 2 месеца. Това ще бъде и първостепенна задача на следващия парламент, колкото и да заседава той.
И до момента на писане на текста – след 15 часа на 11 май не сме получили отговор. Но на 10 май колегите от сайта boulevardbulgaria.bg публикуваха следното:
„Изборният кодекс не позволява частен монопол по тази дейност, но остави една вратичка – позволи на Печатницата на БНБ да ползва услугите на специализирани подизпълнители “при необходимост” (б.р. каква точно не се казва – врата в полето). Дружеството се възползва от тази възможност при почти всички избори от 2015 г. насам – вкл. при последния вот за 45 Народно събрание.
На 2 март 2021 г. ЦИК изпраща покана до Печатницата, която уточнява в офертата си, че ще работи с две партньорски дружества.
Демакс Ди Пи Ай АД (собственост на Петър Кънев и Марин Несторов) отговаря за предпечата по поръчката, а печатницата Демакс АД трябва да произведе необходимите хартиени бюлетини за 16 от 31 избирателни райони в България.
По действащите условия броят на отпечатаните бюлетини за парламентарните избори трябва да бъде равен на броя избиратели в съответните МИР-ове, увеличен с 10% (с промените от 1 май 2021 г. отпадат резервните количества в секциите, в които се гласува с машини).
Демакс е избран за подизпълнител при печатането на бюлетините в районите: Благоевградски, Варненски, Великотърновски, Габровски, Добрички, Кюстендилски, Пазарджишки, Пернишки, Пловдив-град, Пловдив-област, Разградски, Русенски, Силистренски, Старозагорски, Търговищки, Шуменски.
Общият брой на имащите право да гласуват граждани в тях е 3 327 256 души по данни на ЦИК към 4 април (б.р. по данни на НОИ броят на жителите на България е почти равен с боря на избирателите – т.е. грешката е от над 1 млн. души или над половин милион плюс десет процента бюлетини за печат от Кънев). Увеличени с десет процента, броят на поръчаните бюлетини в Демакс е малко под 3,66 милиона – почти половината от цялата прогнозна сума на необходимите бюлетини за провеждането на парламентарните избори през 2021 г.
Печатницата на БНБ отговаря за останалите МИР-ове на България и за допълнителните бройки, нужни за изборните секциите в чужбина.
От публичните документи в регистъра ЦАИС се вижда, че двете частни дружества на депутата от БСП Кънев са отговаряли за 52,7% от възложената поръчка. Цялата изплатена сума на Печатница на БНБ е в размер на 1 300 112 лв.
Демакс Ди Пи Ай се е договорило да изпълни своите задължения срещу възнаграждение от 90 420 лв. без ДДС(б.р. това е истински абсурд, защото предпечатната подготовка на нещо толкова елементарно като бюлетината е нищожна работа, която не изисква никаква креативност и тези пари са де факто абсолютно ненужно похарчени), а Демакс е предложила цена за производство и доставка на 1 бр. действителна бюлетина от 0,166 лв. (приблизително 607 000 лв. за цялото необходимо количество за съответните райони).
Изключението “По необходимост” от Изборния кодекс е позволило разполовяване на поръчката между две страни, докато законът предполага тя да се възлага само на едно дружество.
Печатницата на БНБ обаче не е обявявала отделна обществена поръчка за избор на подизпълнител!
Демакс е избрана и за изпълнител на друга обществена поръчка по повод вота на 4 април – за изработка и доставка на изборни книжа и материали за произвеждане на изборите за

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар