Бойко Борисов

Как Борисов се възползва от аферата с апартаментите

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Авторитетният австрийски всекидневник „Дер Щандард“ публикува днес материала „Скандалът като политически инструмент“ с подзаглавие „Българският премиер Бойко Борисов се опитва да излезе от афера с евтини апартаменти, като отстранява партийни членове, но и като се разправя с отявлени критици“.

Авторите Ерик Фрай и Аделаид Вьолфл проследяват скандала с апартаментите и умишленото въвличане на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Във вестниците „24 часа“ и „Труд“ се появяват неподписани статии, в които председателят на ВКС Лозан Панов е обвинен, че нарушава законите, че има приятелство със съмнителни олигарси и осребрява приятелството си с тях. Доказателство за това е, че жена му Елисавета Ганева си е купила жилище през 2013 г. от фирма “ Артекс“. Независимо че по това време Ганева и Панов не са се познавали, издания вкараха в имотния скандал и Лозан Панов, очевидно за да го дискредитират.“

След това се описва аферата с апартаментите, в която са замесени видни представители на ГЕРБ, и обстоятелството, че скандалът вреди на ГЕРБ в предизборно време. Разказани са случаите с Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ.

„В случая с Панов лично премиерът играе ключова роля, като го призова индиректно да поеме отговорност заради аферата с апартаментите и да подаде оставка. Панов е сред малцината критични гласове срещу Борисов. След избирането му през 2015 г. той се опитва да прокара съдебна реформа, но получава SMS от премиера, в който е определен като враг. ( Става дума за съобщението „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме“. То е изпратено от телефона на Борисов до Панов. С него премиерът показва на Панов, че някой от ВСС му докладва какво решава съветът. В случая дали Борисов да бъде разпитан по проверката срещу съдия Владимира Янева).

Следващата година на служебния автомобил на Панов са разхлабени три от петте болта на една от гумите. От тогава Панов е подлаган на множество данъчни проверки. Миналия петък правосъдният министър Данаил Кирилов анонсира, че първата му задача като министър е да разработи правила за предсрочно остраняване на председателя на ВКС, на главния прокурор, и председателя на ВАС, защото това било изискване на ЕС.

„Всъщност целта е да бъда отстранен“, коментира Лозан Панов, както и да бъдат сплашени останалите съдии. Атаките срещу Панов се ожесточават след негова реч от ноември 2018 г. пред международна конференция на съдии, в която председателят на ВКС предупреди, че България върви към авторитаризъм. Ясно е, че Панов няма нищо общо с купуването на жилището. То е собственост на издателската фирма на жена му, която е представила всички документи и банкови извлечения по покупката. По нареждане на главния прокурор антикорупционната комисия проверява и Елисавета Панова.“


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар