Как българи от различни поколения в Истанбул празнуват православния Великден

Как българи от различни поколения в Истанбул празнуват православния Великден

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул винаги посрещаме с вълнение. Но сега вълнението ни е още по-голямо, тъй като след двете години, в които заради корованируса бяхме принудени да прекарваме празника в домашна обстановка, отново ще бъдем заедно на службите за Възкресение в черквите, ще се поздравим с „Христос воскресе – Воистина воскресе“. Много хубав ще бъде празникът ни, защото ние, истанбулските българи, или както ни наричат Цариградските българи, носим дълбоко в сърцата си обичта и привързаността към българските и християнските традиции и ги предаваме на децата и внуците си, каза Любен Джалмов.

Членовете на неговото семейство са потомци на една от известните фамилии от общността на православните българи в града край Босфора, заселили се тук преди повече от един век. Любен Джалмов е от последните ученици, които са учили в някогашното българско училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в Истанбул.

Като член на църковното настоятелство на българската общност Любен Джалмов заедно с другите настоятели полагат много грижи за неделното българско училище, което бе открито преди няколко години. То се намира в Екзархийския дом и в него изучават деца и възрастни от общността на българите изучават български език.

Славка Копано също е потомствена българка, тя е бивша председателка на женското дружество Радост, основано преди повече от век от будни българки в Истанбул.

„Тази година отбелязахме Страстната седмица с ритуали, така както сме ги научили от нашите родители. На Велики четвъртък боядисвахме яйцата заедно с децата и внуците, ходихме на църква. На Велика събота приготвяме трапезата, на която ще има обреден хляб, козунаци и яйца, с които ще се чукнем. Възрастните българи в Истанбул останахме малко, но още повече се стараем да предадем на децата и внуците традициите, за да носят винаги в сърцата си вярата и обичта към нея“, каза тя.

Наталия Волкова-Хатипоглу е пренесла християнските традиции в Истанбул от далечната Молдова. Тя е бесарабска българка, учителка, която учи на български децата и възрастните в българското неделно училище.

За Наталия, която е майка на две деца, Великден е един от най-вълнуващите празници в семейството.

„Въпреки че сме далеч от родината, ние носим българския дух. С децата боядисахме яйцата, раздадохме на близки и приятели, каза тя.

„Припомнихме си какво означават великденските обичаи и защо е важно да ги спазваме. Преди пандемията в училището имахме занятия по боядисване на яйца. Тази година заради междинната ваканция в училищата тук нямахме такива занятия, но догодина непременно ще ги подновим. Най-важното, от което имаме нужда, е да поддържаме живи в сърцата, нашите и на поколенията, обичта към вярата и традициите, които ни правят българи, където и да сме по света“, каза Наталия.

Много българи в Истанбул ще празнуват православния Великден в църквите, където службите се подновиха след две години прекъсване заради пандемията от КОВИД-19.

„На Велика събота в Желязната църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог ще се отслужи службата за Първото Възкресение. Според обичая в полунощ ще се обикаля църквата със запалени свещи. Черкуване ще има и в българската църква „Свети Йоан Рилски“ в екзархийския дом в квартал Шишли. В полунощ ще се поздравим с Христос Воскресе. В неделя, за Второто Възкресение ще бъдат изнесени служби в църквата Свети Стефан и Йоан Рилски. В Екзархийския дом в неделя ще се състои традиционната празнична среща на българската общност с великденски обяд. Очакваме да пристигнат и много туристи от България“, каза за БТА председателят на църковното настоятелство Васил Лязе.

Той поздрави всички православни християни в Турция и в България за предстоящия Великден.

От туристическите агенции съобщават, че се очакват много туристи от България в Истанбул този уикенд. Много български туристи се очакват и в Одрин.

Тазгодишният православен Великден съвпада с Националния празник на Турция – 23 април – Празник на независимостта на страната и на децата, който се съпровожда с разнообразни прояви – шествия, концерти, състезания на открито. На тях гостуват деца и младежи от различни страни, включително и от България.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар