Как главният прокурор и МВР си затварят очите за полицейското насилие

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“С интерес наблюдавам всеобщото възмущение от бруталното полицейско насилие от миналогодишните протести зад колоните на Министерския съвет. Казвам “с интерес”, защото обществото се държи така сякаш не видяхме същите тези кадри още миналата година, но от друг ъгъл. И сякаш за първи път разбираме какво точно се е случило зад тези колони. Сякаш не коментирахме същата тази “руса полицайка”. И сякаш миналата година по същото време нямаше притеснително много одобряващи полицейските действия възгласи, защото блокадите и протестите пречеха на същото това общество, което сега се възмущава, че полицията е била протестиращи по всички-знаем-чие нареждане.


Не разбирам коя е новината тук. Че кадри с полицейски произвол са били умишлено прикривани? Това се знаеше още тогава. Че ръководството на МВР е отричало извършения от собствените му служители произвол? Разбира се, че ще отрича. Още миналата година юрисконсултите на МВР в съдебна зала ревностно защитаваха колегите си. Включително по време на съдебно заседание бях обвинена от един такъв юрисконсулт, че съм подбудила свидетелите да излъжат съда, че трима полицаи са влачили младата жена, законосъобразността на чието задържане се гледаше по делото. Толкова яростна, ревностна и истерична защита беше това, че съдът предупреди юрисконсулта да не използва висок тон в съдебна зала, за да не бъде изгонен.

Така че дотук няма никаква новина. Знаете ли кое обаче ще бъде такава? Новина ще бъде тези полицаи да понесат дисциплинарната и наказателната отговорност за извършеното. Останалото е прах в очите и шум за три дни.”

Това написа във “Фейсбук” адвокат Силвия Петкова, която защитава в съда граждани, задържани без причина при антиправителствените протести миналата година.

Заради късата памет на част от обществото, която позволи на институциите да бездействат повече от година, припомняме как се развиха събитията, след като вечерта на втория ден на протестите миналия юли с искане на оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев станахме свидетели на бруталното полицейско насилие зад колоните на Министерския съвет.

Какво се случи в нощта на 10 юли 2020 г.

Тогава без причина беше пребит студентът Евгени Марчев, а очевидци заснеха и още жертви на полицейска бруталност. Бащата на Марчев разказа в предаването “Евродикоф”, а след това и пред “Дневник”:

“Синът ми учи право в Хага. Не е нападал полицията. Извлечен е и пребит. Закарали са го в Трето районно. Разбрахме, че е много зле. С много молби пуснаха жена ми, която е хирург. Тя се върна потресена – целия в белези и кръвонасядания. Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха да, добре. Върнахме се в Трето Районно.Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в “Пирогов”. С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение.”

Студентът Марчев накрая беше закаран в “Пирогов”, а до леглото му в неврохирургията незаконно беше поставена полицейска охрана, въпреки че не му беше повдигнато обвинение. След като тази скандална информация беше оповестена в медиите, охраната беше снета. Така с действията си полицията и прокуратурата признаха, че момчето беше арестувано също без основание.

Марчев беше изписан от “Пирогов” по собствено желание и на свой риск, въпреки мнението на медиците, че е добре да остане още. Отоци в областта на главата, кръвонасядания по гръдния кош “с изразена болкова симптоматика в същата област”, по рамото и бедрото, множество охлузвания по цялото тяло – това са само част от констатираните от съдебен лекар в Александровска болница травми на младия мъж.

В телевизионни интервюта битият студент разказа ужасяващите неща, които се виждат на записа от камерата на НСО сега: пребити и нахвърляни като трупове, с които полицаите се снимат като с ловни трофеи, оковани с белезници за ръцете и краката дори на болничното легло, гавра с младо момиче, влачено за косата по брутален начин и снимано от полицай с телефон, докато я гали по косата, а то го моли отчаяно да спре.

Въпросното момиче – Цветелина Цветкова, също разказа в медиите и като оратор на протестите за гаврата, която е изтърпяла. Реакция от институциите не последва.

 

 

 

Насилието предизвика силно гражданско недоволство и още по-масови протести. Петиция настоя за уволнение и съд за полицаите, които зверски пребиха студента. Подписалите се поискаха да бъдат идентифицирани полицаите, отговорни за този зверски побой, и те да бъдат уволнени, арестувани и съдени. Поискаха и тогавашният вътрешен министър Младен Маринов да се извини на Марчев и неговото семейство за позорния акт на подчинените си, както и да гарантира, че всички протестиращи, дори да бъдат арестувани, никога няма да бъдат бити и унижавани по този начин.

По-късно стана известен случаят и на другия пребит мъж – Димитър Педев. В нощта на 10 срещу 11 юли след нанесен побой по време на задържането му той губи съзнание и се налага от ареста да бъде закаран в “Пирогов”, където е приет с множество травми – мозъчно сътресение, хематом и наранявания по тялото. Обвинен е в хулиганство и до леглото му го пази въоръжена охрана. Въпреки тежкото му физическо състояние надзирателите го оковават за болничното легло. Случаят на Димитър Педев не е попаднал в обсега на проверката, която МВР образува след насилието над демонстранти под колоните на Министерския съвет.

Какво обяснение дадоха управляващите

В отговор главният секретар на МВР оправда използването на сила от страна на полицията срещу невъоръжени протестиращи, като обяви, че противодействали на “организация от чужбина и платени провокатори от агитки”. Кои бяха тези провокатори и членове на агитки – до ден днешен не е известно. Вместо да задържи провокаторите, полицията продължи да бие неагресивни протестиращи. Тази тактика се запази до края на протестите против Борисов и Гешев.

Самият главен прокурор също защити насилието със свой пост в “Туитър” на 11 юли 2020 г.: “Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!” Така той даде да се разбере, че не предвижда проверка на случая.

Със скандален коментар за полицейското насилие от Брюксел по темата се включи и тогавашният премиер Бойко Борисов.

“Това никога не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист (на студента Марчев – бел. ред.) не ни е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, Лондон, “Харвард” и където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в “Чернобил” и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да могат да идат да учат, да работят, да пътуват, да видят света”, обяви Борисов.

Думите му предизвикаха дядото на бития студент – хирургът д-р Димитров, да поиска оставката на Борисов. “Изумен, изненадан, омерзен, дори отчаян съм, че начело на нашата държава има такива хора. Аз не съм никакъв комунист. Аз съм лекар, хирург. Не ви прави чест да падате толкова ниско, да правите такива изявления. Какво трябва да се случи още, за да подадете тази оставка!? Малко морал, иска се малко морал, а на Вас ви липсва много. Направете го!”, заяви пенсионираният лекар.

Заради силната обществена реакция след 10 юли тогавашното ръководство на МВР съобщи най-общо, че ще прави проверка дали е имало насилие, като предварително отрече полицаи да са превишили правата си и дори публикува коментари на ранени униформени и видео, с което да ги защити. На брифинг главният секретар на МВР по това време Ивайло Иванов страстно защити подчинените си, като ги оправда с агресия от протестиращи, които участвали в “сценарий на чужда организация”. Нито един от арестуваните на протеста на 10 юли обаче не се оказа член на агитка, призна самият главен секретар. Той акцентира върху раните на униформените. Той съобщи и за трима пострадали полицаи – един със счупена ръка, един с контузна рана на главата от хвърлена бутилка и един с контузено коляно. Никой от тях не е в болница.

По БНР Татяна Дончева се надсмя на тезата на Иванов за заговор и разказа как полицията арестувала отличници от немската гимназия в петък вечерта и след задържане цяла нощ сутринта ги закарала в съда, за да бъдат наказани по Закона за дребното хулиганство.

“И когато съдът започнал да ги пуска един по един, понеже няма законни основания за санкции, полицаите ги завели в Трето районно да им повдигат обвинения за едро хулиганство, като че ли това ще мине в съда. Ами това смляно от бой момче? Кои са тези полицаи, каква отговорност ще понесат”, попита Дончева в ефир.

Ако главният прокурор не иска да разследва полицаите, гражданите имат право да го арестуват, заяви в интервю за “Сега” миналото лято адвокат Михаил Екимджиев. Според него “самоорганизацията е необходима и при престъпния отказ да се разследва полицията. Ако Гешев наистина е казал това (че няма да разследва полицаите – бел. ред.), това е престъпление по служба и срещу правосъдието, направено арогантно пред очите на всички. Когато очевидно престъпление се извършва пред очите на всички, съгласно чл. 12А от Наказателния кодекс всеки от нас има право и граждански дълг да го задържи, това е т.нар. граждански арест. Всеки престъпник, бил той и главният прокурор, когато извършва престъпление, може да бъде задържан от граждани.”

Тогавашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов не се трогна, а продължи с аргументите, че полицията е трябвало да противодейства на платени провокатори. След уговорката, че не може да го докаже, а цитира само оперативна информация, той разви тезата, че “доста от нещата на протестите” се финансирали извън България. Сумите, които се давали, според него, били най-различни, като минимумът бил 40 лв. Организаторите били “обвиняеми, хора с много пари, които целят дестабилизация и падане на правителството”. Иванов не уточни кои обвиняеми с пари визира, както и пропусна факта, че всички обвиняеми от последната година, са със запори на имуществото си.

След тези намеци за Васил Божков, който доскоро беше собственик на футболния отбор “Левски”, Иванов съобщи факти, които се разминават с тезата му за платени лумпени: На бърз съд за хулиганство и неподчинение на полицията отиват осем души от общо 18 задържани, които нямат нищо общо с футболните агитки.

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) също се включи с брифинг след побоите. Тя съобщи, че е започнала проверка и щяла също да публикува клипове в своя защита. Ако имало превишение на власт, униформените щели да носят отговорност. Директорът на СДВР Георги Хаджиев уточни, че само двама души са закарани на преглед в “Пирогов” след сблъсъка с полицията и там се оказало, че са в добро общо здравословно състояние.

МВР изпрати на медиите коментар на трима от полицаите, потърсили снощи медицинска помощ: “Бяхме инструктирани многократно да не се превишават полицейски правомощия, да се спазва дистанцията така, че да не допуснем сблъсък между двата протеста. До последно полагахме усилие да не използваме физическа сила. Именно за да не се нагнетява обстановката, не бяхме и с по-тежко оборудване – сред протестиращите имаше жени и деца.

Ситуацията се промени когато сред протестиращите се появиха групи, които явно търсеха агресия и започнаха да мятат бутилки с вода по нас, предмети, някои пръскаха със спрей. В този момент трябваше да използваме сила, но независимо от това до последно държахме да няма наранени хора.”

Една година по-късно

След това по темата настъпи пълно мълчание. Едва през април тази година, и то след дело за достъп до информация, водено от Българския хелзинкски комитет, се разбра, че четирима служители на реда са получили сравнително леки наказания. Двама полицаи са получили “порицание” за срок от 6 месеца, един е със “забрана за повишаване в длъжност за срок от една година”, а служителят на ръководна позиция, за който СДВР оповести, че е наказан “по-тежко”, е санкциониран със “забрана за повишаване в длъжност за срок от две години”, като наказанието още не е влязло в сила поради съдебно обжалване. Имената им не станаха известни.

След като кадрите на НСО излязоха наяве в парламентарната комисия за разследване на насилието, студентът Евгени Марчев даде ново интервю по Нова телевизия и отново разказа: “Помня както самото влачене, така и ударите, така и най-грозния момент, който е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време и доколкото си спомням, казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи? Това е просто срамно за цялата институция на МВР.”

Според него кадрите са били умишлено укривани: “Трябвало е да ги скрият. Било е в тяхна полза да ги скрият. Тогава опитаха по всякакъв начин да потулят случилото се. И до някаква степен със сигурност успяха, понеже ние нямахме по никакъв начин как да докажем какво се е случило. Беше дума срещу дума.”

“Въпросите за безнаказаното насилие на силовите структури и неефективното им разследване не са от вчера. Проблемът е институционален- решенията на Европейският съд за правата на човека са много и са под специално наблюдение на Комитета на министрите. Българското общество и журналисти се събудиха, когато осъзнаха, че бият и тях”, коментира за “Дневник” адвокат правозащитник, пожелал да остане неназован.

“Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове – в СДВР”, заяви пред БНР Николай Хаджигенов, депутат от “Изправи се,БГ! Ние идваме!” и председател на комисията за насилието по време на протестите и подслушването на граждани и политици.”Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка”, обясни Хаджигенов.

Преди 20 дни, когато парламентът реши да създаде временна комисия за побоите над протестиращи, за неин член ГЕРБ си позволи да предложи бившия вътрешен министър Младен Маринов. “Аз не видях полицаите да бият мирно протестиращи граждани”, заяви Маринов от трибуната и посочи, че полицаите са постъпили според правомощията си срещу агресивни протестиращи. Номинацията му беше отхвърлена от депутатите.

Прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския съвет, съобщи “Сега”, като цитира съдебно решение по дисциплинарното дело на полицая Андон Андонов.

“Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите – под колоните на МС. “При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила – удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това”, пише в съдебното решение.

Остава въпросът дали разследващите органи са гледали записите от камерите на НСО и ако са, защо те не са им послужили да издирят и дадат на съд биячите. Защото бездействието по отношение на престъпление също е престъпление.

 

 

 

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар