Как да изберем качествени продукти за Великден

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започват традиционните масови проверки на храните преди Великден и Гергьовден, предупреди Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Инспекторите й ще проверяват търговци и производители по пазарите, търговските вериги и в магазините. “Най-важното е потребителите да не купуват храна и бои за яйца от хора, които продават по тротоарите и от багажниците на колите си”, съобщи за Дарик експертът от БАБХ д-р Райна Иванова.

“По-голямо внимание ще отделим на храните, които традиционно се консумират по Великденските празници и Гергьовден – козунаци, яйца, пресни салати, бои за яйца, агнешко месо”, обясни д-р Иванова. И отправи съв към потребителите внимателно да следят за качеството и произхода на стоката, която купуват.

При купуване на агнешко месо хората да гледат дали има печат на плешките и бутчетата. Той трябва да съдържа държавата производител, както и номер на предприятието. На яйцата пък трябва да има щемпел, който се състои от две букви и шест цифри, напомня д-р Иванова.

Ако попаднем на недобросъвестни търговци, трябва веднага да сигнализираме на телефоните на областните агенции по безопасност на храните, които могат лесно да бъдат намерени в интернет, както и на горещия телефон 0700 122 99.

Купувайте български яйца, защото са най-евтини и качествени

Как да изберем качествени продукти за Великден Pinterest!

Цените на яйцата няма да скачат преди Великден, заяви за Дарик производителят Ивайло Гълъбов, който е член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България. От организацията ще настояват пред новото правителство да се въведе диференциран ДДС, както е в повечето европейски страни.

Хората от бранша у нас опровергаха информацията, че полските яйца са по-евтини. Ивайло Гълъбов изчисли, че българските яйца се продават на по-ниска цена на пазара към момента.”Пазарът на яйца определено е доста динамичен преди Великден. Българското производство е напълно достатъчно да задоволи повишеното търсене. Традиционно по празниците се появяват и вносни яйца. Основният фактор, който определя пазара, е потребителското търсене”, обясни Гълъбов.

“Решаваща е ролята на потребителя кои продукти ще избере. Ако избере висококачествени продукти, ще стимулира производството им, т.е. ако избере български яйца, ще подкрепи българската икономика. Искрено се надяваме това да се случи, а ние ще направим всичко необходимо да има на пазара пресни и висококачествени яйца на конкурентна цена”, заяви Гълъбов.

Той бе категоричен, че българските яйца в момента са най-евтините в Европа и отправи апел към потребителите да купуват яйца от родни производители.

Евтините козунаци са фалшиви, правят се от вносни миксове на прах

Как да изберем качествени продукти за Великденinews.bg/Марио Евстатиев

Половината от потребителите ще посегнат към козунаците, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев, смятат хлебопроизводители и сладкари. Останалата част от клиентите обаче ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. От съюза на Хлебопроизводителите и сладкарите обещават да не вдигат цените.  

Качествените козунаци ще струват между 2,20 и 5,50 лв. за 400 гр, в зависимост от това дали имат пълнеж и екстри. Потребителите обаче трябва да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на козунака са ползвани бои и есенции.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар