Как да изберем нов монитор

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес прекарваме все повече време пред монитора. Няма да е преувеличено да кажем, че значителна, ако не и основната част, от денонощието си ние сме пред него. От една страна броят на дейностите и професиите, които могат да се работят на компютър, дори от вкъщи, постоянно расте. Но не става въпрос само за работа. Мониторът повече от всякога е и прозорец към забавленията – компютърни игри, филми, сериали и дори спортни мачове. Всъщност за мнозина мониторът отдавна е изместил телевизора.

В епохата на дигиталната революция това не е изненада. Това, което е учудващо обаче, е, че мнозинството от потребителите познават много по-малко характеристиките на монитора, отколкото тези на компютъра.Всички знаем за необходимостта от повече RAM, за ползите от по-мощната видеокарта или многоядрения процесор от последно поколение. Какво обаче знаем за нашия екран?


Значението на добрия монитор

Оказва се, че не много. Голяма част от потребителите правят прибързани избори без да знаят почти нищо за монитора. А именно чрез него ние можем да се насладим на всичките неизброими възможности на своя компютър. Да не говорим и за ефекта на екрана върху един от най-важните ни органи – очите.

В следващите редове ще ви запознаем с това какво трябва да знаем при покупката на нов монитор.

  • Размер, резолюция и съотношение на страните

Обикновено размерът на диагонала и резолюцията са най-познатите за потребителите параметри. Мнозина водят избора си именно по тях, но това е доста недостатъчно. Все пак е добре да знаем, че колкото по-голям става диагоналът, толкова е по-наложително резолюцията да е по-висока. В противен случай ще има загуба на качеството в картината.

Съвременните монитори, често са с диагонал от над 23 инча. Нашият съвет е никога да не купувате екран с резолюция под Full HD или 1920×1080 пиксела. Естествено, ако искате да сте в крак с времето, то трябва да се насочите към монитор с над 27-инчов диагонал и с 4K резолюция от 3840 x 2160 пиксела.

Важно обаче е да гледате и съотношението на страните. Форматът 16:9 продължава да е най-практичен, защото е идеален за филми, игри и работа.

  • Точност на цветовете и защита на очите

Ако сте човек, който смята да развива дигиталните си умения, е добре да потърсите монитор, имащ пълно покритие на цветовата гама. Това означава, че той има точно и много прецизно цветово предаване. Измерването става благодарение на sRGB индекса. Покритие на 99% от sRGB означава, че може да ползвате екрана за видеообработка, графичен дизайн, създаване на дигитални илюстрации, анимации и работа с Photoshop.

Ако изберете екран с ниско sRGB покритие, то ще виждате кадри, които няма да отговарят на реалността. Например, при обработка на снимка крайният резултатът ще изглежда различен от това, което виждате на дисплея си.

Много монитори предлагат режими с понижено ниво на синята светлина, което се отразява по-здравословно на очите.

  • Яркост и контраст

Яркостта се измерва при цветова температура 6500 К в центъра на екрана, като мерната единица е cd/m2. Счита се, че 70-100 cd/m2 е минимумът, необходим за работа с текст. Яркост от над 200 cd/m2 означава по-жива картина и по-добри цветове в осветена стая.

Контрастът се определя като отношение на яркостта на белия цвят към яркостта на черния. Например кoнтpaст 500:1 означава, че чepният цвят e с 500 пъти пo-нискa яpкoст oт бeлия. В конкретния пример този резултат не е добър и означава, че черният цвят е по-скоро сив. Качествените монитори предлагат контраст от над 2000:1.

  • Ъгъл на виждане

Това е параметърът, определящ ъглите, в които мониторът става за гледане. Навярно всички знаете, че ако гледате един екран от страни, то цветовете често са изкривени. По-широкият ъгъл на виждане, означава, че може да виждате добра картина дори и отстрани.

  • Честота на опресняване

Много производители обичат да се хвалят с честотата на опресняване. От нея обаче могат да се възползват основно играчите на е-спорт състезателни игри. Идеята е, че те ще могат да видят малко по-бързо своя противник. В действителност човешкото око често няма да забележи разликата.

  • Време за реакция

При дисплеите и мониторите времето за реакция е времето, за което един пиксел преминава от една към друга стойност. То се измерва в милисекунди (ms). По-малките стойности означават по-бърз преход и следователно – по-малко видими недостатъци на образа при бързи промени.

С това не се изчерпват особеностите на мониторите. Наличието на стандарти като HDR 10+ означава по-живи и динамични цветове. Важно е и с какви портове е снабден мониторът и какви допълнителни функции предлага той.

Умен избор – умен монитор


Благодарение на иновациите на Samsung в последните години на пазара се появи нов тип монитори. Те съчетават в едно ролята си на PC екрани и телевизори. На тях дори може да се работи, ако компютърът е даден за ремонт. Става дума за умните монитори.

Казано накратко, умният монитор е монитор, който умее всичко.

На него има инсталирани приложения, като Netflix, YouTube и Amazon Prime. Благодарение на тях може да гледате съдържание без необходимост от връзка с компютъра. Благодарение на връзката с интернет на умния монитор лесно може да се гледа телевизия.

Онлайн свързаността и хардуера позволява още браузване, пращане на мейли. Умните монитори са идеални за учене и работа, защото често имат камера, с която директно може да участвате във видеоконференции.

Ако претърпите проблем с лаптопа или компютъра, умният монитор има достатъчно мощ, за да поддържа работа с офис пакети като Microsoft 365 и други работни приложения. Освен това той лесно може да се свърже с телефона или таблета.

Умните монитори имат свои високоговорители и често разполагат с гласови асистенти както Bixby на Samsung и Amazon Alexa.

Точното предложение за всеки

Samsung LS32BM801UUXEN

Samsung LS32BM801UUXEN

Снимка: Samsung

Разглеждайки предложенията на пазара няма как да не се спрем върху 32-инчовият 4К смарт монитор на Samsung – LS32BM801UUXEN. Моделът не просто предлага всичко, което може да се очаква от един добър екран. Samsung LS32BM801UUXEN демонстрира какво точно значи понятието смарт монитор.

Да започнем с параметрите на устройството. Диагоналът на дисплея е 32 инча, а резолюцията е или 3840 x 2160 пиксела. Съотношението на страните е 16:9. Мониторът поддържа 1 милиард цвята и е с 99% sRGB покритие. Той има стандарта HDR10+ и щадящ очите режим. Яркостта е 300 cd/m2, а контрастът е 3000:1. Това поставя монитора във върховата категория по качество на картината.

Зрителният ъгъл е широк – 178°(Х)/178°(В). А времето за реакция е повече от превъзходно – 4 мсек. Честотата на опресняване е 60 Hz.

Samsung LS32BM801UUXEN разполага с USB-C порт, Micro HDMI порт, BT 4.2 и възможност за безжично свързване с интернет по стандарта WiFi 5. Дизайнът на монитора е изключително тънък и стилен, като линиите са много изчистени.

Редно е да споменем, че USB Type-C портът позволява зареждането и прехвърлянето на данни и сигнали между устройствата да става с един и същ кабел. Така работното място няма да се превърне в джунгла от кабели.

Samsung LS32BM801UUXEN

Samsung LS32BM801UUXEN

Снимка: Samsung

Както може да се очаква от един смарт монитор, моделът има камера и високоговорители. Това което го отличава още повече са неговите възможности.

Samsung LS32BM801UUXEN идва със записаните офис приложения Google Duo и Microsoft 365. С тяхна помощ може да правите презентации и да участвате във видеоразговори без необходимост от компютър.

Мониторът работи с гласовите асистенти Google Assistant, Bixby на Samsung и Amazon Alexa. С помощта на Samsung DeX може безжично да свържете телефона с монитора и да ги превърнете в едно мощно устройство за забавление и работа. Устройствата на Apple също се свързват за секунди. Режимът Workmode пък позволява дистанционна връзка с компютъра в офиса.

Функция Adaptive Picture автоматично регулира яркостта на изображението спрямо осветеността на околното пространство.

Що се отнася до камерата, тя може да се върти и има капаче, за физическо затваряне. Това е най-сигурният начин, за да си гарантирате, че никой не ви шпионира през нея. Обновеният Adaptive Sound+ настройва звука според типа съдържание и нивата на шум в средата на потребителя.

Може да превърнете монитора и в команден център за всичките си IoT джаджи. Това означава, че стига да имате умни уреди, като умен термостат, осветление и прахосмукачка, то може да ги управлявате от монитора.

Функцията Ultrawide Game View е насочена към геймърите и любителите на FIFA. С нея екранът превключва на формат 21:9, което позволява виждането на иначе скрити детайли.

В общи линии Samsung LS32BM801UUXEN е перфектният умен монитор. Няма да е преувеличено да кажем, че той съчетава в себе си телевизор и компютър. С помощта на модела ще може да превърнете дома си едновременно в пълноценен работен офис и център за забавления. Повече за Samsung LS32BM801UUXEN и това къде да го откриете, може да научите тук >>

Samsung LS32BM801UUXEN

Samsung LS32BM801UUXEN

Снимка: Samsung

*В материалът има продуктово позициониране.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар