Медицинско облекло

Как да изберете хирургически костюм и да не сгрешите?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сферата на дейността, която човек упражнява, диктува основните характеристики и задължителни елементи, които работните дрехи трябва да притежават. Медицината е една от тези области, които имат най-голяма специфика на облеклото. Можем да открием подходящите за нас медицински дрехи и в онлайн магазин, споделят от Stenso.net, където ще се сдобием с качество и удобство на достъпни цени.

Характеристика на хирургическите облекла

Хирургическите костюми изискват най-висока защитна степен заради същността на работа, която се извършва. Тя предполага наличието на повече елементи, които трябва да изпълняват предпазна функция с цел защита на медицинското лице. Те са задължителни, защото в процеса на работа с пациенти, до голяма степен са изложени на риск от заразяване и разболяване. 

Отговорността на тази професия изисква пълно самообладание и съсредоточаване. Хирургическите костюми трябва да бъдат удобни и леки, за да създават комфорт, да не дразнят кожата и да разсейват хирурга. 

Важно условие е те да бъдат качествено изработени, защото професията изисква безупречна чистота, постоянно пране на високи градуси, топлинна обработка и третиране с дезинфекциращи препарати. Не на последно място, трябва да бъдат хипоалергенни и лесни за поддръжка.

От какви платове се произвеждат

Качеството на материята, от която се изработват хирургическите костюми, има голямо значение за процеса на работа. Трябва да се избягват такива, които са изкуствени. 

Синтетичните материи като полиамид и полиестер са напълно неподходящи, защото засилват потенето и запарват кожата. 

За изработка на хирургически костюм трябва да се използват естествени материи, които имат дишаща функция и прохлаждат кожата. Най-подходяща такава е памукът.

Каква е разликата между дамските и мъжките модели

Основно видовете хирургически облекла се делят на дамски и мъжки, като между тях съществуват няколко разлики. Задължителните елементи и за двата вида са:

  • Медицинска туника – има различни разновидности спрямо цветовете, дължината на ръкавите, броя на джобовете;
  • Медицински панталон – повечето модели са с ниска талия, права кройка и ластик;
  • Медицински чехли – те трябва да бъдат с удобна стелка, поради напрежението, което се създава от многобройните часове стоене в право положение;
  • Ръкавици – елемент със задължителен характер и са за еднократна употреба;
  • Маска – може да бъде както за еднократна, така и за многократна употреба;
  • Медицинска шапка – тя може да бъде както за еднократна, така и за многократна употреба.
  • Престилка за операции – трябва да бъде лека и удобна и да не възпрепятства движенията.

Разликата между дамските и мъжки модели идва предимно в дизайна им. Мъжките туники са основно с остри деколтета, докато дамските по-често са с обли такива.

Другата основна разлика идва в цвета на костюма. Повечето мъжки екипировки са в син или бял цвят, както и съчетание между двата цвята, а женските – розови или бели, както и колаборация от двата и други цветове. При дамските костюми може да съществуват леки декорации.

На кои цветове да заложите

Отживелица е твърдението, че медицинското облекло е само в бял цвят. В днешно време има предложения от всякакви цветови разновидности. Можем да изберем спрямо личните си предпочитания, както и в зависимост от пола ни. Има болнични заведения, чиито различни отделения използват еднакъв цвят медицински костюми, за да бъдат по-лесно разпознавани. Най-популярни цветове са белият, розовият, синия, жълтият и зеленият.

Коментари

Коментара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар