Как да се справим с бързото нарастване на натоварването на мрежата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поради нарастващото им търсене на енергия, центровете за данни могат да създадат прецедент за това как да се справят с бързото нарастване на натоварването на електромрежата. И това трябва да се случи по начин, който поддържа мрежата и осигурява надеждно и устойчиво електричество без отделяне на въглеродни емисии. С други думи, те могат да зададат шаблона за предстоящите скокове в търсенето от страна на електромобили, електрификация на сгради и новите политики на богатия свят за насочване на индустрията и производството. Това обясняват в свой анализ Александра Горин, Роберто Занчи и Марк Дайсън от Институт Роки маунтин (Rocky Mountain Institute (RMI).

Големи, печеливши технологични компании – които сега бързо разрастват своите облачни изчисления, копаене на криптовалута и услуги за изкуствен интелект. Те са в много добра позиция да работят интелигентно с комунални услуги и плановици, за да намерят оптимални решения. Само в САЩ тяхното търсене на електроенергия се очаква да достигне до 7,5% от общото потребление на електроенергия в страната през 2030 г. И много комунални услуги се обръщат към природния газ, за ​​да се справят с нарастващото натоварването или да отложат спирането на инсталациите за изкопаеми горива. Просто в момента необходимостта от нови пътища за осигуряване на чиста енергия вече е спешно.

Авторите разглеждат четири категории решения: максимизиране на енергийната ефективност, повишаване на гъвкавостта на търсенето, извличане на повече от съществуващата мрежова инфраструктура и преговори за допълнителна безвъглеродна енергия и съхранение. Те дават примери, когато големи технологични фирми – като Meta, Amazon, Alphabet и Equinix – вече работят с комунални компаании, за да предоставят търговски резултати, включително прилагане на иновативни системни решения и сделки за финансови стимули. Авторите завършват анализът си с препоръки към регулаторите.

Скок на търсенето на енергия при центъровете за данни и последиците от него

Съединените щати са свидетели на безпрецедентен скок в търсенето на енергия в центровете за данни, което се очаква да удвои от нивата си от 2022 г. и да достигне 35 GW до 2030 г. Това е около до 7,5 процента от общото потребление на електроенергия в страната, това ниво на търсене е еквивалентно на потреблението на електроенергия на почти една трета от американски домове.

Облачни изчисления, копаене на криптовалута, изкуствен интелект

Този драматичен ръст, белязан от рекордните 4,3 GW нови енергийни дейности само през 2023 г., се подхранва от нарастващите нужди от облачни изчисления, добив на криптовалута и натоварвания на сървърите с изкуствен интелект (ИИ), включително големи езикови модели, които изискват значителна мощност за работа. Въздействието на този растеж предизвиква засилващи се опасения относно надеждността на мрежата и декарбонизацията, тъй като тези работни натоварвания се изправят срещу съществуващия недостатчъчен капацитет на мрежата.

Много ютилити компании се обръщат към природния газ като решение за справяне с нарастването на натоварването, като съобщават, че добавят 16,9 GW ново производство на газ между 2023 г. и 2027 г. Те обаче имат и други възможности. Ръстът на натоварването на центровете за данни може да надхвърли 100 милиарда долара годишни инвестиции, насочени към енергийната система. А това може да повлияе на видовете производство, решенията за местоположение и разпределението на разходите, които ще бъдат използвани за посрещането му.

Центровете за данни могат да помогнат за промяна на енергийния пейзаж и да създадат прецедент за по-големи натоварвания, идващи от електрически превозни средства (EV), наземна индустрия, производство и електрификация на сгради. Проактивните подходи на системно ниво за справяне с надеждността на мрежата и насърчаване на безвъглеродното производство на електричество и съхранение са от решаващо значение за преодоляване на енергийните решения по подразбиране. Сега енергийните компании просто биха добавили инсталации за природен газ, внедрили дизелови резервни генератори или отложили пенсионирането на активи за изкопаеми горива.

3eNews

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар