Как да спестим от кредитните карти

Общество, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кредитни картиВсе повече кредитната карта не е лукс а необходимост – най-малко за пазаруване от чужбина, резервация на хотели. Но тя си има цена – годишната такса за обслужване на започва от около 50 до 100 лв. за премиум вариантите. Напълно възможно е да не платим тези пари и дори да излезем на плюс. За да стане това, трябва просто да използваме някоя от програмите за лоялност, които банките предлагат. Колко точно трябва да изхарчим, за да си избием разхода за картата?

Уникредит
Най-голямата банка по управлявани активи Уникредит Булбанк едва наскоро стартира програма за бонуси по картите. При покупка клиентите, които заплащат през ПОС терминал с карта на банката, получават точки, всяка от която е равностойна на 1 стотинка. Броят на точките варират между 3 и 16 на 1 изхарчен лев. Тъй като програмата е нова, в нея засега има включени сравнително малко търговци, като например в София са посочени едва 12 обекта – локален супермаркет, магазини за обувки и бижута и други. По-особеното на тази програма обаче е, че в нея се включва и използването на дебитни, а не само на кредитни карти.

ДСК
ДСК предлага да върне 1% от парите по извършените плащания. Така нареченият бонус money-back се изпълнява, в случай че направите покупки на обща стойност поне 2000 лв. на полугодие. Изплащането на тази сума, която не може да надхвърля 200 лв., се извършва в левове, независимо от валутата, в която е издадена картата. Бонусът не важи за клиенти, които 4 пъти не са внесли минимална погасителна вноска (месечно 3% от непогасените задължения) или използват картата за хазартни игри или покупка на акции.

ПИБ
ПИБ има сходна бонусна схема Cashback с изискване за минимум 2000 лв. изхарчени на полугодие. От септември миналата година обаче банката промени бонусната си политика. Сега 100 изхарчени лева вече генерират 50 стотинки cashback, а не 1 лв. както допреди. Тоест в сметката се връщат 0.5% от изхарчената сума.
Специализираната карта на Diners Club осигурява до 15% в магазини за дрехи, салони за красота и т.н., които са описани в каталог.

Райфайзен
Банката поддържа кобрандирана карта с козметичната компания AVON Мастъркард, която е предназначена само за представители на фирмата и се издава без доказване на доход. Райфайзен имат кобрандирана карта с Billa, която дава 2% отстъпка при пазаруване в магазините. При месечно потребление над 150 лв. в магазина месечната такса за картата (която принципно е 4.40 лв.) се опрощава или ако месечно харчите по 150 лв. в магазините, ще спестявате поне 7.40 лв. С тази карта обаче не се трупат бонус точки при пазаруване в други обекти освен Billa. Останалите карти на банката връщат по 1% от изхарчената сума във формата на бонус точки. Начисляването им става веднъж месечно. До края на юни новоиздадените кредитни карти “Райкарт” и “Виза класик”, с които се направят покупки за над 500 лв. месечно, ще получат бонус точки на стойност 55 лв., тоест банката ще върне до 11% от изхарчената сума.

Пощенска банка
Стандартните кредитните карти на Пощенска банка също осигуряват 0.5% възстановяване на сумата при покупки и 1% за премиум версиите, които се начисляват месечно. При златните кредитните карти American Express спестяването е 2%, а при обикновените такива – 1.5%. Банката обаче има няколко големи партньора, при които отстъпката е по-голяма. Така при пазаруване със стандартна карта в магазин на Nike отстъпката става 3.5%, в магазини Andrews 2.5%, в “Икеа” – 1.5%, в бензиностанции ЕКО 1.5%, в книжарници Orange 1.5% и във веригата “Фантастико” – 1.5%.

ОББ
Кредитните карти на ОББ осигуряват отстъпка в размер от 2% до 7%, но само при покупки на 14 партньорски компании. Става дума за бензиностанции ЕКО (2%), магазини Хиполенд (2%), книжарници Orange (5%), Sony Center (5%), магазини “Зора” (3%), матраци “Тед” (7%) и др. При тази банка лоялната програма важи и за една от дебитните карти – World Debit MasterCard. Банката има услуга за изплащане на кредити с равни месечни вноски за половин или цяла година – сумите по тези заеми не генерират бонус.

ЦКБ
Централна кооперативна банка има списък с 15 партньора, при които пазаруването с карта на банката генерира отстъпка, включително “Лукойл” (2-3%), “България ер” (3% за стандартна кредитна карта, 5% за премиум), магазини HomeMax – 5%, Sport Depot – 5%, ресторанти Happy Bar&Grill – 5% и други. Издаването на лоялна карта за покупки с отстъпки обаче има 4 изисквания – превод на работна заплата в банката, кредитна карта или кредит, активна сметка и дебитна карта. ЦКБ позволява клиентът свободно да избере начина, по който да плати – с кредитна, дебитна карта или кеш.

Банка Пиреос
Дарителската карта на банка Пиреос осигурява 2% бонус за направените плащания през нея. Сумата, която максимално може да се достигне, обаче е ограничена до 50 лв. месечно. Освен това на всяка транзакция, която направите, вие ще дарите 10 стотинки за “Уницеф”, а банката добавя към дарението още 20 ст., като даренията се насочват към деца в неравностойно положение в България.

БАКБ
Българо-американската кредитна банка също има програма за лоялност, при която веднъж на три месеца зарежда картата ви с 0.5% от цялата акумулирана сума по нея. Изискването е въпросната да не е по-малко от 1500 лв. за стандартна кредитна карта и 3000 лв. за премиум. Изтеглените в кеш суми, както и използваните за хазартни игри не се включват в програмата. Начисляването на бонус спира до 15 000 лв., тоест максималната сума, която може да се спести на тримесечие е 75 лв.

Алианц банк
Единствените кредитни карти, които заделят бонусите за доста напред в бъдещето, са тези на “Алианц банк”. Всяка транзакция над 50 лв. генерира 50 стотинки бонус, а всички бонуси веднъж на полугодие се изплащат по детски депозит на клиента, ако той, разбира се, има такъв. Ако броят на тези транзакции е над 30 в рамките на шестте месеца, бонусната сума се удвоява. Тоест ако направите примерно 40 транзакции на стойност 50 лв. за полугодие, ще прехвърлите увеличите спестяванията на името на детето си с 40 лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар